Pizza på grillen

Pizza på grillen er perfekt sommermat. Kokebokforfatter Ina-Janine Johnsen deler en nydelig oppskrift med deg her.

Publisert: Skrevet av: Ina-Janine Johnsen, Mat På Bordet

Pizza på grillen er en morsom ting. Jeg liker å steke pizzabunnen på den ene siden, for deretter å snu den og legge fyllet på den ferdigstekte siden. Pizzaen stekes kun fra undersiden, og hvis du ønsker at fyllet skal stekes, må du gjøre det før du har det på pizzaen. Skal du for eksempel bruke løk, foreslår jeg at du griller løken først. Tenk litt over hva du vil ha på pizzaen, og forbered deretter.

 

Når du skal grille pizza, er det viktig at du ikke har direkte varme under selve pizzaen, da blir den fort brent. Har du gassgrill, regulerer du dette greit ved å ha svak varme like under pizzaen (foran og midten på grillen, for eksempel) og setter opp varmen der pizzaen ikke ligger (bakerste element, for eksempel). Bruker du kullgrill, fordeler du det varme kullet slik at det ikke er direkte varme under pizzaen, men heller rundt kantene.

Her er mitt forslag til pizza på grillen:

 

4 x 1 porsjonspizzaer eller 2 mellomstore

 

PIZZABUNN

250 g hvetemel

50 g hvetekli

½ pakke tørrgjær

½ ts salt

  1. 2 ½ dl vann

1 ss olivenolje

 

FYLL

1 rødløk, i 1 cm tykke ringer

olivenolje

salt og nykvernet pepper

5–6 skiver parma- eller spekeskinke

1–2 ss rød pesto av soltørkede tomater

150 g fersk mozzarellaost, revet i biter

en håndfull oliven

 

Bland mel, hvetekli, tørrgjær og salt i en bolle. Rør i vann og olivenolje, litt om gangen. Tilsett heller for mye vann enn for lite, for deigen skal være litt klissete i begynnelsen. Bruker du kjøkkenmaskin, tilsetter du vann og olje mens maskinen går, til du har en klissete deig. La maskinen elte deigen godt, gjerne 5–10 minutter.

Sett deigen et lunt sted, dekk til og la den heve en times tid.

Når deigen er ferdig hevet, kan du begynne å forberede fyllet. Pensle løkringene med olivenolje på begge sider, og kvern over litt pepper. Legg dem på grillen på middels varme, og grill cirka 5 minutter på hver side. Snu dem bare én gang, og prøv å holde ringene samlet mens du snur dem.

Legg skinken på grillen, og grill den i noen minutter, til den er sprø. Legg løk og kjøtt bakerst på grillen på svak varme, slik at det holder seg varmt.

Del deigen i to – det er lettere å håndtere to mindre pizzaer på grillen enn en stor. Kjevle ut den ene deigen til cirka 1 cm tykkelse, dekk til den andre og la den hvile. Bruk godt med mel, slik at den ikke fester seg til kjøkkenbenken og du kan lett løfte den rett over på grillen. Legg på lokket, og grill pizzabunnen på middels varme i cirka 2 minutter. Bruk grillspaden til å dreie deigen cirka 45 grader, og grill videre cirka 1 minutt. Bruk to grillspader til å vende pizzabunnen.

Arbeid raskt. Fordel pesto på pizzabunnen, helt ut i kantene. Legg på halvparten av løken, skinken og mozzarellaen. Kvern over litt pepper.

Legg på lokket på grillen, og la det grille 5–10 minutter. Når osten har smeltet, er pizzaen ferdig stekt. Spis pizza nummer 1 og lag så pizza nummer 2.

Lyst på vegetarpizza? Prøv denne oppskriften, med squash, feta og grillede tomater.

 

Matblogger og kokebokforfatter Ina-Janine Johnsen

Ina-Janine Johnsen har vært gjestespaltist i A-magasinet og fast skribent for matmagasinet NORD. Hun står bak bloggen Mat På Bordet, som ble kåret til årets matblogg i 2015.Ina-Janine Johnsen, Mat på bordet, Himmelske brød, Hverdagsmat, matblogg, matoppskrifter, middagstips, bakeoppskrifterTidligere har Ina-Janine gitt ut to kokebøker. Mat på bordet fra morgen til kveld og Eltefritt brød og himmelske kaker. Til høsten kommer matbloggeren med ny kokebok om hverdagsmat, der hun vil fortsette sin entusiastiske misjonering for den gode og sunne hverdagsmaten. Det er bare å glede seg!

Frem til lansering deler Ina-Janine ukentlig noen av sine matoppskrifter med deg her i ARK-bloggen.