Pengesnakk: Spar deg lykkelig

Få kontroll på økonomien og bli lykkeligere!

Publisert: Skrevet av: Lise Vermelid Kristoffersen, forfatter og erfaren pengesparer

Pengesnakk – slik sparer du deg lykkelig av Lise Vermelid Kristoffersen

Kagge forlag
157 sider

 

Det høres kanskje rart ut at man kan bli lykkelig av å ha kontroll på økonomien. Men å skape seg et liv uten økonomiske bekymringer høres vel litt fristende ut?

I boken min Pengesnakk – slik sparer du deg lykkelig, viser jeg hvordan du kan lage et system for å bli rik. Rik på det som er viktig for deg – og det er ikke nødvendigvis en proppfull bankkonto. Følger du tipsene i boken, vil du ende opp med å bruke mer penger på det du liker å bruke penger på, mindre penger på sløsing som ikke gir deg noe av verdi og du får samtidig spart opp til både bufferkonto og til dine drømmer.

Pengesnakk, en bok om personlig økonomi av Lise Vermelid Kristoffersen

Brenner for sparing

Jeg brenner for å vise folk at økonomi er gøy og at sparing er givende, lærerikt, spennende og deilig befriende. Med kontroll på økonomien kan du gjøre og få til nesten hva som helst. Alt du trenger å gjøre, er å endre innstillingen din til penger. I boken deler jeg med deg alt det som gjør at folk forteller meg at et nytt syn på penger har endret livene deres.

Du må prioritere bort ting som ikke er så veldig viktige for deg

Jeg gir deg konkrete tips om hva du kan gjøre for å bli bevisst din egen pengebruk, hvordan du kan bli gjeldfri og hvordan du kan spare til alle dine drømmer. Du kan bruke pengene dine til å gi deg selv mer av det du ønsker deg. Da må du prioritere bort ting som ikke er så veldig viktige for deg.

To gode tips

La meg gi deg to gode tips allerede nå. Men husk at tipsene bare er gode hvis du faktisk tar dem i bruk!

Første tips: Bli kjent med forbruket ditt. Skriv opp alle summer du bruker de neste 30 dagene. Både det du kjøper med kort og kontanter og de faste utgiftene som trekkes fra kontoen din. Skriv opp hver dag hvor mye penger som er brukt, gjerne rett etter kjøpene er gjennomført. Det er en veldig bevisstgjørende øvelse, og du vil ende opp med å spare penger allerede de første dagene.

Andre tips: Sett opp en automatisk spareavtale i nettbanken. Trekket skal gå fra kontoen penger kommer inn på til kontoen du sparer på. Og datoen skal være dagen etter du får penger inn. Fordi trekket er fast kan du ikke glemme det, og du sparer når det er mest penger tilgjengelig. Så må du heller justere ned forbruket. Start med et par hundrelapper om du ikke tror du er klar til å starte å spare enda. Ikke glem at alle formuer er bygget opp av småpenger. Så øker du heller beløpet når du har lyst til å bruke mer penger på drømmene dine og mindre penger på ting som ikke er så viktig for deg.

Uvanlig å spare mye

Jeg visste ikke at jeg var så flink til å spare før jeg begynte å snakke med andre om penger. Sparsom har jeg alltid vært, men jeg var nesten 30 år gammel før jeg startet å snakke om det. Det begynte med at jeg sjekket renten på boliglånet mitt en søndags kveld. Den var høyere enn jeg kunne få i andre banker. Mandag ringte jeg banken min og sparte flere tusen kroner. Det tok meg kun et par minutter. Var det virkelig så enkelt? Hvorfor visste jeg ikke dette før?

Når jeg først begynte å snakke om disse temaene fant jeg også ut hvor uvanlig det var å spare mye. Det var visst bare jeg som sparte to tredjedeler av det jeg tjente. Jeg hørte ofte at folk sa «jeg har ikke råd», men jeg hørte aldri noen si «jeg prioriterer ikke å bruke pengene mine på dette.»

Jeg begynte å lure på hvorfor det er så få som prater med hverandre om penger

Jeg forsto at det er flere måter å tenke på penger på. At jeg tenkte litt annerledes på økonomi og sparing enn mange andre. Jeg synes det var interessant at vi tenker og snakker så lite om noe de fleste av oss bruker hver eneste dag. Interessen min for penger og privatøkonomi vokste. Jeg begynte å lure på hvorfor det er så få som prater med hverandre om penger. Hvorfor snakket ikke engang kjærestepar sammen om sparing? Hvorfor kunne ikke flere studievenner dele med hverandre hva de tjente i sine nye jobber for å hjelpe hverandre til å vite om lønnen de får er riktig?

Dette ble starten på en utforskning av alle privatøkonomiens sider.  Jeg fant lite lesestoff om et så interessant tema, i alle fall på norsk.

Startet bloggen pengesnakk

Jeg begynte å blogge. På pengesnakk.no skrev jeg om sparemålene mine og hvordan jeg tenkte på penger og om privatøkonomi. Jo mer interessert jeg selv ble, jo mer delte jeg, og flere leste. Jeg skrev om fordeling av utgifter i forholdet, leilighetssalg, aksjesparing og masse om hverdagsøkonomi. Jeg delte alt jeg lærte og alt jeg tenkte. Jeg visste enda ikke at det ville forandre folks liv.

Ti byttetips blant de beste bøkene i 2019

Etter å ha hørt podcasten min eller bloggen, forteller folk at de har tatt grep som de mener endrer livene deres. Og når de forteller meg det, har jeg startet å spørre tilbake. Hvordan har livet egentlig kunnet endre seg av å bli litt mer oppmerksom på penger? For det er ikke mer enn det som har skjedd. De har blitt bevisst sin egen pengebruk. Ikke noe mer. De har ikke rukket å spare til alle sine drømmer eller blitt gjeldfrie. Det eneste som har rukket å endre seg i økonomien deres, er innstillingen de har til penger.

Verktøyene du trenger

Det handler altså ikke om hva pengene har gjort for dem, eller hva de skal gjøre for deg. Det handler om en bevissthet rundt pengenes verdi, og hvordan du kan bruke penger til å få mer av det du vil ha.

I Pengesnakk – slik sparer du deg lykkelig gir jeg deg verktøy som vil gjøre det lettere for deg å få bedre oversikt og kontroll på pengene dine. En kontroll som gir bedre selvfølelse, større indre ro, og følelsen av å være sterk og trygg. Jeg lover deg ikke evig rikdom, men jeg skal vise deg hvordan du kan spare deg lykkelig.

God sparing!

 

Hilsen Lise Vermelid Kristoffersen