Oppskrift på brokkolisalat

Denne brokkolisalaten er ikke bare god, den er også viktig for hjernen.

Publisert: Skrevet av: TINE SUNDFØR & OLE PETTER HJELLE

Hjernen er vårt mest avanserte og mest sårbare organ. Hver eneste celle i hjernen er bygget opp og vedlikeholdt av byggeklosser fra maten vi spiser. Med andre ord: forskning viser at kostholdet ditt har en avgjørende betydning for hvor godt hjernen din fungerer. Alt vi spiser påvirker våre mentale prestasjoner og minsker risikoen for å utvikle hjernesykdommer som Alzheimers, demens og hjerneslag.

Brokkolisalat

Denne brokkolisalaten, som er en av mange oppskrifter du finner i Mat for hjernen, er fantastisk god. Den inneholder både brokkoli, valnøtter og løk som er helt i toppsjiktet når det gjelder antioksidantinnhold. Brokkoli er en av de mest næringsrike grønnsakene vi har. Den er rik på folat, fiber, C-vitamin og flere andre antioksidanter. Brokkoli inneholder faktisk mer C-vitamin enn appelsin! I tillegg til at valnøtter inneholder mye antioksidanter er de også rike på de gunstige omega-3 fettsyrene, og valnøtter er faktisk vår beste plantekilde til disse sunne fettsyrene.

Salaten har en dressing som i hovedsak består av lettmajones. Hvordan er det for helsa da? Mange forbinder majones med fy, fy, men faktum er at hovedingrediensen i majones er rapsolje og majones er derfor rik på de sunne umettede fettsyrene. For å spare litt på kaloriene kan det allikevel være lurt å velge en lettvariant som er blandet ut med litt vann og derfor har lavere kaloriinnhold.

4 porsjoner som sidesalat

1 1/2 brokkoli
1 liten løk
100 g valnøtter
200 g lettmajones
1 1/2 ss eplesider- eller hvitvinseddik
1 ss honning
salt
pepper

Lag først dressingen ved å blande lettmajones, eddik og honning. Smak til med salt og pepper. Del brokkolien i små buketter, stilken i små terninger, og finhakk rødløken. Grovhakk valnøttene og rist dem lett i en middels varm stekepanne. Bland sammen dressing og grønnsaker. Ha over valnøttene. Salaten blir best hvis den får stå minst en time i kjøleskapet, slik at smaken får satt seg. Salaten kan faktisk smake aller best dagen etter at den er laget.

Kan forebygge hjernesykdommer

Hjernen vår inneholder milliarder av nerveceller som gjennom et finurlig samspill styrer tanker, følelser, atferd og bevegelser, og behandler alle impulser som vi bombarderes med. Nettopp disse nervecellene er de cellene i kroppen som produserer flest frie oksygenradikaler. – Blir det for få oksygenradikaler, så kan disse stoffene skade celler, proteiner og arvestoff. Dette kalles oksidativt stress. Antioksidantene er kroppens eget forsvar mot oksygenradikalene.

Kroppen vår lager selv en rekke antioksidanter, og i tillegg får vi antioksidanter fra maten vi spiser. Det har lenge vært kjent at en ubalanse mellom skadelige frie oksygenradikaler og de beskyttende antioksidantene i hjernen, er en av årsakene til utviklingen av hjernesykdommer som Alzheimers, demens og hjerneslag. I de senere årene har det vært forsket mye på om et antioksidantrikt kosthold kan redusere risikoen for oksidativt stress i hjernen, og med det være med på å forebygge disse hjernesykdommene. Summen av forskningen tyder på at et kosthold som er rikt på antioksidanter, ikke bare minsker risikoen for disse alvorlige hjernesykdommene, men også bidrar til å styrke viktige hjernefunksjoner som oppmerksomhet og hukommelse.

Antioksidantene jobber sammen som et lag

Kroppen vår lager selv en rekke antioksidanter, men i tillegg får vi antioksidanter fra maten vi spiser. Vitamin C og vitamin E er eksempler på stoffer som virker som antioksidanter i kroppen. Det finnes utrolig mange forskjellige antioksidanter og de jobber sammen som et lag i kroppen vår, det vil si at man må få i seg alle de viktigste typene for å få optimal effekt. Forskning har vist at det er mye bedre å få i seg viktige antioksidanter gjennom maten vi spiser enn å ta dem som kosttilskudd. Produktene du kjøper i pilleform, inneholder nemlig gjerne bare én eller noen ytterst få isolerte antioksidanter og ikke hele nettverket av beskyttende stoffer, slik som du finner i maten du spiser. De fleste har hørt at både frukt, bær og grønnsaker er rike på antioksidanter og i tillegg har nøtter, frø, grove kornprodukter, belgfrukter, kakao og kaffe høyt nivå av antioksidanter.

 

En hevet pekefinger og dårlig samvittighet motiverer ingen til å spise sunt.

I Mat for hjernen kan du lese mer om hvordan maten vi spiser kan påvirke både humøret og konsentrasjonen. Den kan minske risikoen for sykdommer som hjerneslag, Alzheimers demens og depresjon. Målet vårt er at du, etter å ha lest boka, ser hvor viktig et godt kosthold er for hjernehelsen, og at du får lyst til å lage og spise mat som er bra for hjernen din. Du vil i liten grad lese skremselspropaganda om hvor farlig det er å spise usunt.

Vi har liten tro på at en hevet pekefinger motiverer noen til å spise sunnere. Tvert imot. Vi fokuserer heller på de positive effektene god og sunn mat, sammen med en god porsjon matglede, har på hjernehelsen din både på kort og lang sikt. I boka finner du også mange deilig oppskrifter på sunn og smakfull mat som gjør det lett å leve sunt, bra for kroppen – bra for toppen!