Ønsker fred med farens verste fiender

– Det er ikke tøft å være gangster – det er brutalt, blodig og ødeleggende. Sønnen til narkobaron Pablo Escobar er ute med en ny bok om sin far.

Publisert: Skrevet av: Atle Nielsen, BOK365

Sett serien Narcos på Netflix? Da har du sett den lille sønnen til Pablo Escobar på evig flukt fra politi, militære og konkurrerende narkobander, sammen med resten av familien. Og du har sett Escobar senior bli skutt og drept av colombiansk politi og militære på et tak utenfor Medellin.

I fjorårets bok, Min far – Pablo Escobar, forteller Pablo jr, som nå kaller seg Sebastián Marroquín, om hvordan det hele virkelig foregikk. Og det er, ifølge junior, ikke slik Netflix forteller historien.

Les mer om boken Min far – Pablo Escobar her

– Det er ikke tøft å være gangster, selv om Netflix synes å mene det, sa han da vi møtte ham i fjor. – Jeg elsket min far og gjør det fremdeles, men livet han levde var ikke gloriøst. Det var brutalt, blodig og ødeleggende, og han var ansvarlig for mange menneskers død og mye lidelse, sa sønnen.

Nye historier

Nå har han nettopp gjort unna norgesbesøk med turné i seks byer. Under armen har han hatt sin nye bok, Alt min far ikke fortalteI den kommer han med ny og oppsiktsvekkende informasjon.

Juan Pablo Escobar, Alt min far ikke fortalte, gangster, boktips, Cappelen Damm

– Mange har spurt meg om hvorfor jeg skriver enda en bok om faren min. Svaret mitt er enkelt og greit: Denne nye boken avslører historier som er svært ømtålige, som aldri tidligere er fortalt, og som avdekker en del sannheter rundt flere hendelser han var direkte innblandet i. Historier som fram til nå har blitt liggende i skyggen, sier Juan Pablo Escobar om sitt siste bokprosjekt.

Pablo jr. er en vennlig, fredselskende mann som har vært på flukt store deler av livet. Som erklært pasifist har Escobars sønn tatt initiativ til dialog, forsoning og tilgivelse overfor barna til alle dem som ble ofre for narkoterroren hans far utøvde på 1980- og 90-tallet. Han er også opptatt av hvordan historien påvirker den neste generasjonen, hvordan man kan velge seg sin egen vei, og om hat kan gå i arv.

Ikke som på Netflix

Hans nye bok skal være et forsøk på å bevise at fred og forsoning er noe mer enn en utopi. Og han er stadig opptatt av å fortelle den virkelige historien.

Da vi møtte ham for et drøyt år siden, spurte vi hva som var så galt med Netflix-serien.

– Nesten alt. Serien glorifiserer gangsterlivet. Den viser min far bade i luksus og skjule seg i svære hus og haciendaer. Det var ikke slik. Livet på flukt er ikke slik. Serien viser heller ikke frykten og lidelsen underveis. Jeg tilbød serieskaperne full tilgang til alt vi har etter far. De kunne få brev, fotografier, hjemmevideoer og dokumenter, men de ville ikke. De vil heller vise USA-versjonen.

– Du har selv vært på flukt nesten hele ditt voksne liv og bor i eksil. Er du trygg nå?

– Hvem er trygg? Jeg vet faktisk ikke. Jeg har vært trygg noen år nå, men nå kommer bok nummer to, så fars verste fiender kan få nye grunner til å ville ta meg. Jeg håper bare de forstår at alt jeg ønsker er fred.