Om sommeren – en prektig finale fra Knausgård

Om sommeren, fjerde og siste bind i Karl Ove Knausgårds romanserie om den nære virkeligheten, er en søken etter mening i øyeblikkene som glir forbi.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Karl Ove Knausgård har fullført sin årstidskvartett, og den lyseste, varmeste tiden på året står for avslutningen. Om sommeren er en nydelig finale i Knausgårds romanserie om den nære virkeligheten – i form av betraktninger, skildringer og dagboksnotater fra en far til hans yngste datter.

Knausgård skriver om dagligdagse gjøremål, observasjoner og betraktninger rundt hverdagslivet og skrivekunsten – han filosoferer om de nære tingene, setter dem i perspektiv. Her skildres snegler og rips, hageplanter, krabbefiske og sirkus. Han fører også en dagbok – henvendt til den yngste datteren i barneflokken – om familielivets små hendelser med sommeren som bakteppe, et grunnlag for minner og lengsler, en jakt etter mening.

Parallelt fortelles også historien om en syttitre år gammel kvinne som en gang tok et valg som kanskje ødela livet hennes. I skjæringspunktet mellom det som er og det som kunne vært, ligger muligheten for at alt kunne vært annerledes, alltid – en tematikk Knausgård behandler elegant.

Om sommeren er en vakker ende på en dypsindig, var og intim romanserie fra en av våre høyt aktede forfattere.

De foregående bøkene i romanserien