Noveller i utvalg – av Tove Ditlevsen

Tove Ditlevsen er en forfatter som vil føles kjent og kjær for deg umiddelbart, om du ikke har lest og elsket litteraturen hennes i lange tider allerede.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Denne våren har Forlaget Oktober gitt ut Noveller i utvalg av Tove Ditlevsen (1917–1976), en av Danmarks mest avholdte forfattere, med forord av Vigdis Hjorth. Vigdis Hjorth er også den som har valgt de 23 novellene i boken.

Disse tekstene er glitrende. De er rike på mening og elegante og klare i språket. De pirker borti ubehaget, lidelsene og avgrunnene i oss på et mesterlig og underfundig vis, som aldri er utleverende, overdrevet eller sentimentalt.

Det er Tove Ditlevsens store force, at hun skriver så tilgjengelig, så konkret og billedskapende om de vanskeligste ting, slik at også den uerfarne leser kan se det for seg og forstå. At hun er i stand til å finne det riktige bildet, den situasjonen som viser fram det prekære, framfor å drøfte og utlegge, argumentere og påstå. Det forslitt «show, don’t tell» kommer i Tove Ditlevsens tilfelle virkelig til sin rett.
Fra forordet av Vigdis Hjorth

Dette er novellekunst på sitt beste. Hver eneste lille beretning setter et lite skår i deg. Merker deg på en måte som gjør at du aldri helt kan bli den samme igjen, aldri ønsker å bli den samme igjen.

Tove Ditlevsen, Noveller i utvalg, forord av Vigdis Hjorth, Forlaget Oktober, novellesamling, noveller, dansk litteratur, boktips, kjøpe bok, nettbokhandel

Tove Ditlevsen vokste opp i et arbeiderstrøk i København. Da hun døde, kun 59 år gammel, hadde hun flere havarerte ekteskap bak seg samt mange år med rusmisbruk.

Tekstene hennes bærer preg av et liv bestående av en god del vinternetter. Forfatteren skrev om utroskap, sorg og skuffelser, intrikate relasjoner mellom kvinne og mann, alle aspektene ved menneskeligheten vår. Litteraturen hennes er skarp, innsiktsfull, vittig og mørk – og ikke minst forut for sin tid.

Noveller i utvalg kan leses av alle typer lesere, både dem med forkjærlighet for det lette, det tunge og det nervepirrende. Det er en ren glede å dykke ned i disse boksidene, og du vil knapt komme opp for luft før novellene er fortært og du sitter igjen med et hamrende ønske om mer.

 

Skrevet om Noveller i utvalg

«Ditlevsens grep er uhyre nedtonet, men samtidig gjenkjennelige som gode popsanger. Hun er folkeeie, heldigvis, for det er folkelivet hun beskriver med så stor grad av innlevelse. Tekstene er konsekvent følelsesmessige og overser alle kitschalarmer.» Susanne Christensen, Klassekampen

«Fortettede, foredlede tekster som dirrer av levd liv og mesterlig håndverk … Språket er klart og direkte, med en sprakende indre spenning … en alt i alt glimrende samling tekster …» Leif Bull, Bokvennen Litterær Avis

«Tove Ditlevsen trenger bare en to-tre boksider for å gjøre leseren andpusten … I de aller beste [novellene] skaper hun vanvittige spenninger i avgrensede mellommenneskelige situasjoner … De griper fatt i deg, enkelte av disse tekstene, for ikke å si inn i deg, og skyver pusten din ut av rytme og pulsen opp i takt … De etterlater leseren andpusten og med en skjerpet følelse av medmenneskelighet og medfølelse. Med svært god grunn er interessen og entusiasmen for Ditlevsens forfatterskap stigende hundre år etter at hun ble født.» Bernhard Ellefsen, Morgenbladet