Noveller i sommersol

Sommer, sol og en god novellesamling. Lite annet trengs for å få et oppstemmende avbrekk fra verden – og det kan være nødvendig når den herjes av trangsynte verdensledere, krig og elendighet.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Noveller er perfekt sommerlektyre. Det er lett å glemme hvor deilig og tilfredsstillende det er å lese en hel historie på kort tid – gjerne i selskap av sol og fuglekvitter.

Å rusle rundt i byen, kjøpe en kaffe, sette seg på en benk og dykke inn et mesterlig univers spekket med skjebner og historier. Det er fortryllende, rett og slett.

 

Nå om dagen er det virkelig ikke mangel på gode novellesamlinger. Vi kan gladelig anbefale noen for deg – med hånden på hjertet, disse er virkelig gode.

 

Kan jeg bli med deg hjem av Marie Aubert (Forlaget Oktober)

Trolig den novellesamlingen og debutanten som fikk mest skryt i fjor! Dette er en samling historier om mennesker i oppbrudd – fra kjærlighetsforhold eller vennskap.

«Marie Aubert skriver om hvordan vi egentlig er. Hva vi egentlig tenker når vi sier hva vi tenker … Hun gjør det med en letthet som leder tanken til gamle storheter i novellekunsten.» Rune Hallheim, Aftenposten

Kan jeg bli med deg hjem, Marie Aubert, Oktober forlag

 

Jeg vet hva du driver med av Jakob Arvola (Vigmostad & Bjørke)

Jakob Arvola ser inn de mørkeste avkrokene våre – og trekker dem frem i lyset. Novellesamlingen klapser til deg i fjeset, og holder deg i en transe fra start til slutt.

Ikke glem solkremen, for du kommer til å glemme deg bort og bli sittende i sola til siste side er fortært.

Jeg vet hva du driver med, noveller, Jakob Arvola, Oktober

 

Håndbok for vaskedamer av Lucia Berlin (Forlaget Oktober)

Dette er en samling briljante historier – om ignoranse og fattigdom, kjærlighet og arbeid, overlevelse og strev. Hverdagen letter på det grå sløret sitt og viser frem spetter med lys og skjønnhet i denne novellesamlingen, som ble kåret til en av årets beste bøker av The New York Times i 2015.

«novellekunst i toppklasse … Hun er som en kirurg som med presise og nøye uttenkte kutt undersøker livets smertepunkter. Dessuten er Berlin en usedvanlig morsom forfatter.» Kristian Wikborg Wiese, Dagsavisen

«Årets mest underfundige, brutale og sanselige novellesamling(…)» Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv

Håndbok for vaskedamer, Lucia Berlin, noveller, Forlaget Oktober

 

Elefanten som forsvant av Haruki Murakami (Pax Forlag)

Murakami er en mester i å skildre livets absurde og snodige sider, uten å proklamere at det er det som er målet hans. Novellene befinner seg alltid i skjæringspunktet mellom det vanlige og uvanlige, normale og abnormale. Grensene forskyves hele tiden – verden står stadig på bristepunktet.

«Å lese Haruki Murakamis beste noveller er å sitte lunt og se ubehagelig klart.» Turid Larsen, Dagsavisen

Elefanten som forsvant, Haruki Murakami, Pax Forlag