Noen ganger er jeg redd – historier om angst

Jannecke Weeden har skrevet en ærlig og viktig bok om angst.

Publisert: Skrevet av: Jannecke Weeden, forfatter og programleder

Da jeg fikk et panikkangstanfall på God morgen, Norge, sto ikke telefonen min stille ett sekund i to døgn etterpå.

Det rant inn over 4500 meldinger, mailer og spørsmål. Det jeg kanskje hang meg mest opp i, var spørsmålet: «Hvordan kan DU ha dette?»

Det gikk opp for meg at angst og andre psykiske lidelser fortsatt gir en klang av et visst utseende, yrkesgruppe eller livssituasjon. Det syns jeg er forunderlig.

Noen ganger er jeg redd: Historier om angst av Jannecke Weeden

Jeg tenkte at det må da finnes flere der ute, som meg. Med jobb, barn, som er glad i natur og reiser, men som har en ubuden gjest innom i ny og ne.

Den ubudne gjesten jeg snakker om er angsten min. Eller «Nissen på lasset», som jeg kaller den. Nissen min er ikke tjukk og trivelig, Nissen min er stygg og tynn, med lange negler og pistrete skjegg. Og han kommer ikke som forventet på julaften. Men når som helst.

Uansett, jeg tenkte at med så mange tilbakemeldinger måtte det finnes flere der ute. Så jeg lette, og fant. Jeg fant mange. Noen av dem har jeg fått lov til å fortelle historien til.

Jeg håper at historiene til de jeg har snakket med – og min egne – kan føre til at de som leser boken, ikke føler seg alene med problematikken sin. For det jeg har funnet vanskeligst med å leve med det jeg har, er at jeg fra jeg var åtte år gammel, har tenkt: Ingen har det så fælt som meg.

De fine menneskene jeg har snakket med, har hatt sine nisser i alt fra situasjonsbestemte perioder til livsvarig problematikk. Jeg kan fortsatt tenke at de som blir kvitt dette, er heldige, men jeg har og funnet en ro i at om jeg skal ha denne ubudne gjesten resten av livet, så får jeg prøve å være mest mulig gjestfri.

 

Jannecke Weeden