Ni lydboktips til vinterferien

Lange kjedelige bilturer kan bli en utfordring. Vi har derfor samlet våre beste lyttetips for de minste slik at kjøreturen (kanskje) går som smurt.

Publisert: Skrevet av: Berit Rødstøl, Ark-bloggen

Snart venter et deilig avbrekk fra hverdagen både for de som velger å ha noen avslappede dager hjemme og for de som reiser bort. Kanskje består hytta av puter og pledd under kjøkkenbordet hjemme eller den befinner seg en lang biltur borte. Uansett er det fint å kunne drømme seg bort med spennende historier på øret.

Vi har derfor samlet våre beste lydboktips for barna:

Lydboktips 3-6 år:

Sjøuhyret av Lars Mæhle

Sjette bok i den populære serien om Dinosaurgjengen.

Bli med Rasmus, Trym og de andre dinosaurene på isfiskekonkurranse. Premien er en hel krukke med makrell i tomat. Men hvem vet slags skumle skapninger som lurer under isen? Det viser seg at flere overraskelser er i vente for Rasmus og Trym.

 

Brillebjørn i bursdag av Ida Jackson

Brillebjørn skal i bursdagen til bestevennen Bo. Han gleder seg til pølser og kake. Og han har kjøpt en kjempefin gravemaskin i presang. Men er det egentlig helt rettferdig at Bo skal få blåse ut lysene på kaka og pakke opp alle gavene?

 

Mummitrollet og den usynlige gjesten

En mørk høstkveld banker det på døren til Mummihuset. I regnet utenfor står det en merkelig gjest – et usynlig barn. Hun heter Ninni, og hun er blitt skremt av den som skulle passe på henne. Hvordan får man et barn til å bli synlig igjen?

Lydboktips 6-9 år:

Solvokteren av Maja Lunde

Lilja har et vagt minne om sola, men verden slik hun er kjenner den, er alltid regntung og mørk. Ingenting vil vokse i den våte jorda. En dag får Lilja øye på en hemmelig sti inn i skogen, inn dit ingen barn bør gå. Der inne åpner det seg en verden som kaster Lilja ut i et stort eventyr.

Lydboken er lest av Ane Dahl Torp. Musikalske innslag er ved Even Vaa (melodi), Andreas Stensland Løwe (piano), Ina Strøm (vokal) og Jannike Kruse (vokal).

Spennende som en Hollywood-thriller
Aftenposten

 

Forsvunnet av Elias Våhlund

Femte bok i den populære serien Håndbok for Superhelter.

Barn begynner å forsvinne fra Rosenhill om nettene. Folk blir mer og mer redde og sinte, og de lurer på hvorfor superheltene ikke finner barna.

Dekkoperasjon av Jørn Lier Horst

Få med deg den spennende serien om Detektivbyrå nr.2.

En dekkoperasjon er en operasjon som gjøres for å dekke over hva som egentlig foregår. Denne gangen er det definitivt noe mystisk på gang i Elvestad. Et bildekk faller ut av en tilhenger, midt i en bratt bakke. Tiril og Oliver unngår så vidt å bli truffet av dekket, som fortsetter å rulle videre nedover gata. Detektivene tar opp jakten på det, og havner samtidig på sporet av en bande med biltyver som er sjeldent utspekulerte.

 

Lydboktips  9-12:

Beistet og Bettina av Jack Meggitt-phillips

Gjør deg klar for en fantastisk historie! Denne Roald Dahl- inspirerte knalldebuten blir beskrevet som en potensiell moderne klassiker.

Ebenezer Tweezer er en ungdommelig 511-åring. Han har et beist på loftet, som han mater med all slags saker og til gjengjeld spyr beistet ut gaver til Ebenezer, som et brygg som gjør at Ebenezer aldri blir eldre. Men beistet blir stadig mer grådig og snart vil han ha et deilig, saftig barn. Så da Ebenezer møter på den foreldreløse jenta Bettina, ser det ut som hans (evige) liv vil fortsette. Men Bettina er langt ifra en normal foreldreløs jente …

Flytt deg, Roald DahlTerningkast 6 - Vega Forlag
Dagbladet

 

Les mer: «Flytt deg Roald Dahl»

 

Apestjernen av Frida Nilsson

En dag svinger en skitten, gammel Volvo opp foran barnehjemmet der ni år gamle Jonna bor. Det er gorillaen som kommer, og hun ønsker å adoptere et av de foreldreløse barna. Hun bestemmer seg umiddelbart for Jonna, men Jonna vil ikke ha en stor og klønete gorilla til mamma. Forresten har hun hørt at gorillaer spiser små barn … Da Jonna blir vant til gorillaen og den rotete gården hennes, vil kommunestyret sende henne tilbake til barnehjemmet. Hva skal Jonna gjøre da? Hun har nemlig aldri vært lykkeligere enn hun er akkurat nå.

Forfatteren Frida Nilsson blir kalt Sveriges nye Astrid Lindgren.

I klasse med Astrid Lindgren
Morten Olsen Haugen, Aftenposten

 

Herr Stink av David Walliams

En hysterisk morsom bok av komikeren David Walliams fra tv-serien Little Britain.

Det er ikke tilfeldig at Herr Stink har fått kallenavnet sitt. Han stinker. Skikkelig! Herr Stink pleier å sitte helt alene på en benk i byen. Ingen bryr seg om ham, før han møter Smilla. De to blir gode venner, og da Smilla skjønner at herr Stink ikke har noe sted å bo, tilbyr hun ham å bo i redskapsskjulet i hagen. Det skal være deres hemmelighet. Men hemmeligheter har det med å bli avslørt.

En virkelig, virkelig hysterisk morsom bok, kanskje den beste jeg har lest!
The Guardian