Nei og atter nei – skarp satire fra Nina Lykke

Nina Lykkes roman Nei og atter nei er en knivskarp harselas med middelklassen og kjernefamilien. Boken byr på gjenkjennelige karakterer, ubehagelige relasjoner, skarp satire og en deilig punktering av velstandsnorge.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Nina Lykke er en fremragende satiriker, og i Nei og atter nei tar hun for seg kjernefamilien og individets ubendige behov for frihet, ofte på bekostning av andre. Boken er befolket av tre mennesker, som representerer et lite utsnitt av oss.

Vinner av Ungdommens kritikerpris 2017.

Her er Jan, ektemannen som bryter ut av ekteskapet når han møter en yngre, mer lidenskapelig kvinne. Her er Ingrid, en kvinne som har mistet livsgnisten og bare spiller med i alle livets situasjoner, for å tekkes andres forventninger til henne. Det er først når mannen går fra henne at hun bryter med de falske strukturene i livet sitt og skaper sine egne veier, uten bry seg om at de er ukonvensjonelle – stikk i strid med hva omgivelsene krever av henne. Og vi møter Hanne, som er i midten av trettiårene. På grunn av for høye krav til livet og mennene hun har møtt, er hun fortsatt singel og barnløs – hun er i ferd med å bli akterutseilt, og det må fikses.

Nei og atter nei, Nina Lykke, satire, god bok, boktips, Oktober forlag

Her er begjær, kjærlighet og svik – et trekantdrama med overflodssamfunnet som bakteppe. Nei og atter nei vekker både latter og ubehag, romanen får oss til å granske oss selv litt grundigere, og ikke minst det samfunnet vi lever i.

 

Ungdommens kritikerpris

Romanen er tildelt Ungdommens kritikerpris 2017. Utdrag fra juryens begrunnelse: «Romanen er mer tragisk enn morsom, men den bruker masse humor for å åpne opp de alvorlige temaene. […] Mange av oss tenker og reflekterer over samfunnet, verden og livet på nye måter etter å ha lest boka. Boka treffer vår generasjon. […] Det er en samfunnskritisk og generasjonskritisk roman som gjør at vi tenker over livene våre og hva som virkelig er viktig i livet.»

 

Skrevet om Nei og atter nei

«… en rå og fint beskrevet kamp for livet – for Ingrid, mannen hennes og den yngre kvinnen han har forelsket seg i … I glimt ser samtidens overflod og dekadanse ut som romanens angrepsmål … Sterkest slår likevel disse scenene fra oppløsningen av et ekteskap, når mer tidløse størrelser som kjærlighet, svik og frihetslengsel spiller de sentrale rollene. At fortellingen slutter altfor brått, velger jeg å tolke som et løfterikt hint om at vi kanskje får møte Ingrid igjen i en seinere roman.» Bernhard Ellefsen, Morgenbladet

«Nå er hun her, det kvinnelige motstykket til Dag Solstads gymnaslektor Elias Rukla. Hun heter Ingrid og holder på å gå på veggene på Oslos aller beste østkant … Nina Lykke skriver kjapt, treffende og gjenkjennelig. Desperasjonen virker ektefølt. Kanskje er hun den skarpeste satirikeren i norsk litteratur i dag. Det er det grunn til å rope hurra for.» Knut Hoem, NRK P2

«Hylende morsomt, smertefullt treffende om middelklassens indiskrete sjarm – og angst … Den privilegerte øvre middelklasses fremmedgjorte frustrasjon er ikke noe nytt tema i norsk skjønnlitteratur. Men sjelden har skildringene av det knugende forventningspresset vært morsommere eller mer treffende enn her … Det er en kunst, å overdrive akkurat passe. Nok til å få fram poenget, uten at det hele mister relevans. Nina Lykke behersker kunsten … Boka er velskrevet og underholdende, og tegner et overbevisende bilde av ‘de store forventningers misnøye’. Oppfølger, ja takk!» Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen