Når mamma blir borte

– Jeg er fascinert av morsrollen som svikter, moren som forsvinner. Dette skjer mye oftere enn man skulle tro og det er få bøker om det, sier Kaia Dahle Nyhus.

Publisert: Skrevet av: BOK365

Kaia Dahle Nyhus (f. 1990) har tidligere samarbeidet med moren, Gro Dahle, om flere bildebøker, blant annet Krigen (2013) – som ble nominert til bl.a. Kritikerprisen og Nordisk råds barnelitteraturpris. En dag drar mamma (Cappelen Damm) er Nyhus’ fjerde bildebok.

– Noen mødre blir borte. Noen rømmer, noen får sammenbrudd og trenger en pause, noen dør, og noen tar livet sitt. Når jeg lager bøker, vil jeg gjerne fylle et tomrom. Å ta tak i temaer som ikke har vært tatt tak i før, for eksempel det med selvmord, synes jeg er viktig.

En dag drar mamma handler om å miste noen og deretter miste bakkekontakten og ankerpunktet. Hovedpersonen opplever at mamma drar. Ganske snart mister han bakkekontakten og begynner å sveve rundt. Pappa må etter hvert feste foten i noe, slik at barnet ikke forsvinner. Pappa tar ham med til en lege, men legen sier at det ikke noe han kan gjøre. Han må bare forsøke å lenke ham til sengen når han sover og se om det går over.

En dag drar mamma, Kaia Nyhus, Cappelen Damm

Hvordan jobber du?

– Jeg lager masse, masse skisser. Skriver masse, tegner masse. Også velger jeg ut etterpå. Jeg er best på det intuitive. Og flink til å lage mye og fort. Jeg er ikke så god på å velge, men det må også gjøres. Da spør jeg også ofte om hjelp.

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

– Det er veldig fint når en barnebok vekker følelser og tanker, utforsker det man ikke får utforsket selv. Det kan bare handle om tull og tøys og få en til se verden på en skeiv og morsom måte. Eller det kan være å vekke følelser av frykt og fascinasjon. Bøker er en fantastisk måte å kunne se ulike sider ved verden på, og sette seg inn i andres sted. Det er en trening i empati og fantasi.