Når livet snus på hodet

Jeg trodde jeg hadde et liv til å forandre verden.

Publisert: Skrevet av: Gunhild A. Stordalen

Plutselig hadde jeg i verste fall bare et par år igjen å leve.

Som lege burde jeg for lengst ha skjønt at det var noe alvorlig galt med meg. Siden jeg var tenåring hadde jeg med ujevne mellomrom fått anfall. Hodepine, svimmelhet, tungpust og store vannansamlinger som la seg som poser under huden min. Jeg var klar over symptomene, jeg klarte bare ikke å se sammenhengen.

Jeg klarte ikke å se det store bildet.

Det er det jeg har prøvd å skrive en bok om. Og om hvor vanskelig det av og til kan være å se selv de mest åpenbare tingene, selv de som er rett foran nesetippen din. Det være seg sykdomssymptomer og verdenstrusler, eller alt man har for vane å ta for gitt, som små hverdagslige øyeblikk av lykke, eller kjærligheten fra en du elsker.

Gunhild Stordalen, Det store bildet, selvbiografi

Akkurat nå står vi ovenfor noen av menneskehetens største utfordringer. Konsekvensene av hvordan vi håndterer dem vil først og fremst ramme barna og barnebarna våre. Til nå møter vi utfordringene stort sett med hvilepuls.

Samtidig krever utfordringene verden står ovenfor sammensatte løsninger, det er vanskelig å forstå hva man som enkeltmenneske kan gjøre for å utgjøre den avgjørende forskjellen.

Da jeg fikk diagnosen min for fire år siden ble livet mitt snudd på hodet. Jeg stod plutselig midt i en krise. Og selv om jeg aldri vil bli frisk, og fortsatt ikke vet hvordan sykdommen utvikler seg, er ikke en krise nødvendigvis utelukkende svart.

En krise kan tvinge deg til å se ting klarere, og sette pris på det du tidligere tok for gitt. Den kan være det som skal til for å forandre alt. Den kan gjøre at vi ser det som virkelig betyr noe, før det er for sent. Og den kan få frem det beste i oss, føre oss nærmere hverandre og klare det som ved første øyekast virket umulig.

Historien er full av eksempler på det.

Jeg ønsker dere alle en god jul, og alt det beste i året som kommer.

 

Gunhild A. Stordalen
Oslo, 5. desember, 2018