Når landet mørknar

En historisk roman om menneskene i middelalderen – så vakker, original og spennende at du blir ør av leseglede.

Publisert: Skrevet av: Jannicke Storm Glomsrød, ARK-bloggen

Er du glad i historiske romaner som føles så troverdige at du kan formelig lukte skitten på huden og kjenne det ru treverket under fingrene dine?

Setter du samtidig pris på vakkert språk, originale vendinger, elegante krumspring og poetiske beskrivelser som gir gåsehud?

Hva med spenning og dramatikk som øker både pulsen og skuffelsen over at du ikke kan lese enda fortere, bare bitte litt raskere?

Når landet mørknar, Tore Kvæven, Samlaget, historisk roman, Middelalder, boktips

Når landet mørknar byr på alt man kan be om av en god, historisk roman. De 450 sidene er fullspekket med nydelig prosa, troverdige karakterer som fester seg i sjela di, hendelser som vekker glede og sorg, skildringer du aldri har sett maken til.

Og ved endt lesning kjennes det som at du både har fått og samtidig mistet en god venn. Du føler deg rikere fordi boka er så sterk, og fattigere fordi du aldri kan lese den for første gang igjen.

Men du vil la blikket dvele ved boka i bokhylla hver gang du går forbi den, og glede deg som et barn til å lese historien på ny.

Tre dagar rodde han langs ubrotne kystar. Så sprakk berga opp, og der var fjordar som opna seg innanfor, og han rodde dit inn. Langs svaberg der flokkar av havfugl flykta. Inn under stup der bekkar kasta seg ut og hang i tomromma som strimer av røyk. Han rodde over ein spegel av himmelblått og av sol, for dagane var utan vind, og bileta av himmel og fjell pusta under båten hans i langsame dønningar. Han lytta til dei saktmodige kneppa frå tollepinnane og til suset av hinna som kløyvdest under baugen.

Han rodde i klokkelyngfarga lyse netter og i dagar like glitrande som dropane som fall frå åreblada. Ei natt sov han i båten, og om morgonen sumde der ringsel og ender jamsides med han, og han kjende seg som det fyrste menneske i dette landet.

 

Skrevet om Når landet mørknar

«Tore Kvævens nye historiske roman om menneskene i middelalderen er så mesterlig og makeløst skildret at VGs anmelder måtte lese noen kapitler flere ganger.» Tom Egeland, VG

«En helt utrolig roman! (…) Når landet mørknar er en på alle måter stor fortelling.» Fartein Horgar, Adresseavisen

«(…) ein stor forfattar i ein sjanger som er heller sjeldan i vår tid. (…) Det gjekk ikkje lang tid før eg vart fanga. Stoffet, handlinga og språket fengsla meg. (…) Språket til Kvæven er på sett og vis gamalt, men det flyt lett og har poetiske kvalitetar ein ikkje for ofte finn i nye norske romanar.» Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen

«(…) en imponerende dannelsesroman fra vikingtida. (…) bunnsolid innsikt i vikingkulturen; fra detaljer om mat, skikker og klær til vikingenes mentalitetshistorie, æres- og hevnkulturen.» Cathrine Krøger, Dagbladet