Napoli-kvartetten – en litterær verdensepidemi

Napoli-kvartetten går som en farsott gjennom verden. Hvert enkelt bind har tatt lesere over hele kloden med storm og skapt en fanskare utenom det vanlige. Norge er intet unntak. De tre bøkene som har kommet til nå, har gjort oss henførte og avhengige.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Når fjerde bind i Napoli-kvartetten kommer senere i år, vil en rekke av oss igjen sitte limt til boksidene, fortapt i det briljante og episke universet skapt av personen bak pseudonymet Elena Ferrante.

Romanene handler om venninnene Lila og Elena fra det fattige strøket i Napoli. Jentene følges gjennom livet, og den tøffe hverdagen deres skildres med stor klokskap og prisverdig innsikt. Bøkene handler om de store og viktige tingene i livet, vennskap, familie og tilhørighet. Opprøret som fant sted på 1960- og 70-tallet, klassekamp og kvinnekamp, kjønn og identitet er bærende temaer. Bøkene beskriver en verden og et Italia i endring – samt et vennskap som rommer både mørke og lyse sider.

Mi briljante venninne
(bok 1)
Første bok i den episke Napoli-kvartetten om Elena og Lila. Et storverk om fattigdom, barndom og vennskap, men også beretningen om et Italia i endring.

Historia om det nye namnet
(bok 2)
Andre bok starter der første bok ender. Historien om to kvinners kamp for selvrealisering i 60-tallets Italia, og et vennskap som rommer kjærlighet og hat.

Dei som flyktar og dei som blir
(bok 3)
En bok om de store og essensielle tingene i livet, om vennskap, ekteskap som koster, og 1960- og 70-tallets opprør, klassekamp og kvinnekamp i Italia.

Bøkene er blitt en verdensomspennende suksess og oversatt til 29 språk. Tredje bind i serien mottok som ventet svært gode omtaler etter sine første levedager i nynorsk språkdrakt:

«Det samme skjer hver gang. Man åpner den store tykke boken og blir besatt.» Guri Hjeltnes, VG.

«… ei glitrande, glødande, genial historie om vennskap, ekteskap, kvinne- og klassekamp på 1960- og 70-talet. […] Det fjerde bandet i Napoli-kvartetten, «Historia om det tapte barnet», kjem på norsk til hausten. Sorga over at det blir siste, er der allereie.» Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen.

Forhåndsbestill fjerde og siste bok i serien:

Historia om det tapte barnet
(bok 4) Kommer høsten 2016
Slutten på en lang og enestående historie om to kvinner, den briljante, boklærde Elena og den lidenskaplige, uberegnelige Lila.

 

Hvem er du i Napoli-kvartetten? Ta testen her og finn det ut!