Nære fugler – årets vakreste bok?

Nære fugler troner høyt oppe på lista over årets vakreste bøker.

Publisert: Skrevet av: Jannicke Storm Glomsrød, ARK-bloggen

Nære fugler av Mats Ottosson og Åsa Ottosson

Foto av Roine Magnusson

Spartacus Forlag

 

Noen bøker trollbinder deg umiddelbart – du får stjerner i øynene og blir myk om hjertet når du tar i dem.

Nære fugler er nettopp en slik bok. Så flott er den, at det vil gjøre litt vondt å gi den bort.

Idet noen nærmer seg boka, vil du kjenne det rykke litt i eiebehovet – nesten så du knuger boka inntil deg mens du langsomt rygger og hveser lavt «my preciousss …».

Hett gavetips, om du klarer å gi den fra deg.

Nære fugler er et praktverk om fuglene vi har her oppe i nord – en bok som pynter opp bokhylla og varmer sjela di.

Ingen andre dyr i naturen omkring oss vekker nysgjerrigheten og varmer hjertene våre på det viset som fuglene gjør.Nære fugler, fuglebok, julegavetips, bok om fugler, kjøp boka hos ARK Bokhandel,

Nære fugler får du fantastiske fotografier av fugler akkompagnert av sjarmerende, entusiastiske og kunnskapsrike tekster.

Fotografen har fanget fuglenes personligheter – mens forfatterne beriker tekstene med både poesi, biologi og underfundige observasjoner.

 

Fra bokas forord

Vi er ikke alene om å prate om fugler i disse dager. Interessen for fuglekikking øker, salget av kikkerter itrettitusenkronersklassen går som smurt, og funn av sjeldne fugler – med tilhørende fascinerende oppførsel fra tilreisende menneskelige betraktere – får rikelig med dekning i media.

Men den offentlige oppmerksomheten retter seg mot en viss måte å se fugler på: den som drives av begjæret etter det ingen andre har sett før, og som preges av en sterk vektlegging av detaljkunnskaper. For at vi i det hele tatt skal kunne skille det uvanlige fra det hverdagslige, kreves det jo en svært grundig omtanke for finstilte draktkarakterer og flyktige lokkesanger. Hvordan skal vi ellers kunne skille en sjelden brunsanger fra en dagligdags – og nærmest identisk – løvsanger? Hvordan skal vi ellers vite hvilken måke som er vanlig og hvilken som er en sensasjon?

Selv vi som har laget denne boken, eier teleskopkikkerter, gjør vårt beste for å huske forskjellene mellom artene og gleder oss når vi ser en fugleart vi aldri har sett før. Men her skal det handle om noe annet. Her forsøker vi ikke å forstå forlokkelsen ved det sjeldne. Om denne boken overhodet handler om fuglekikking, handler den om den varianten som Kathleen Jamie beskriver i sin fine bok Findings: «Mellom klesvasken og hentingen av barna på skolen, det er slik fuglene kommer inn i livet mitt. Jeg lytter. I en pause i trafikken, tjelden.»

Vi prøver ikke å forstå hvorfor fuglekikkere er interessert i sjeldne fugler. Vi er mer nysgjerrige på hvorfor så godt som alle mennesker berøres av de mest hverdagslige fugleopplevelser: av rødstrupens blikk, av kjøttmeisens pikking på vindusruten når det er tomt for mat i frøautomaten, av måkenes hvite tegn på sommerhimmelen.

Hvorfor akkurat fugler?

Bildene i denne boken gir ett åpenbart svar: Fugler er vakre. Det gjelder ikke bare edelstensskinnende blåmeiser og heraldisk storslagne kongeørner. Skuet av pilfinkens nyanser av brunt! Det blå på ryggen til spettmeisen! Når vi kommer så nær dem at hver nyanse blir synlig, hver fargetone i hvert lille skimrende kroppsdun, blir det åpenbart at ikke bare de klassisk pene fuglene er vakre. Da finnes det ingen middelmådige arter.