Mørkt historisk sus fra de svenske skoger

Gled deg til Koke bjørn – den nye romanen til Mikael Niemi, forfatteren av Populærmusikk fra Vittula.

Publisert: Skrevet av: Jannicke Storm Glomsrød, ARK-bloggen

Koke bjørn av Mikael Niemi

Forlaget Oktober

 

Var du en av dem som leste og elsket Populærmusikk fra Vittula, den besynderlige og hysterisk morsomme romanen Mikael Niemi forærte oss bokelskere for nesten to tiår siden? Da har du en gavepakke foran deg.

Kjenner du ikke denne forfatteren fra før? Gled deg, du har en unik opplevelse i vente!

Koke bjørn er den nyeste romanen til Mikael Niemi, forfatteren av Populærmusikk fra Vittula

Mikael Niemi er nemlig aktuell med Koke bjørn. En roman som dunster av nordsvenske skoger, tåkete myrlandskap, lusete mannfolk, stinkende støvelolje samt en ubehagelig eim av ondskap.

Ondskapen nærmer seg

Det er sommer i bygda Kengis langt nord i Sverige i 1852. En åndelige vekkelse treffer samer og tornedalinger med uant kraft. Jussi blir også truffet – en fortapt samegutt som prosten Lars Levi Læstadius finner i en grøftekant, tar til seg og gir et navn. Samtidig forsvinner en tjenestejente, så enda en, i de dype svenske skogene. Bygdefolket jakter på en slagbjørn de tror herjer i sognet, men prosten aner at det er en langt mer skremmende morder på ferde. Sammen med Jussi finner han spor av en ondskap som sniker seg stadig nærmere.

Det ble prosten som gjorde funnet. Et godt stykke ut i det sviktende dynnet satte han to fingre for munnen og ga fra seg et gjennomtrengende plystresignal, som han hadde lært seg i ungdommen i Kvikkjokk. Jeg satte straks kursen mot stedet der han sto. Vannet var kullsvart, opp av overflaten stakk en hesjestaur. Prosten tok tak i stauren og rugget på den. I det mørke slammet vaiet noe lyst, noe som minnet om høy. Men så forsto jeg at det var hår.

Sjelden drivkraft

Koke bjørn er sanselig og intens, spennende som en thriller, mystisk og drivende god. Karakterene finner raskt veien inn i hjertet ditt, og du blir livende redd for å ha dem der – for det vil gjøre så vondt å miste dem.

Dette er en roman som kjennes på kroppen. Lyden av bein som brekker og tenner som knekker, vil få håret til å stritte i nakken din mens lukta av lusete kropper, piperøyk og ram brennevin smyger seg opp neseborene.

Mikael Niemi er en forfatter med en sjelden drivkraft i romanene sine, de er som godstog som dundrer gjennom deg – det er bare å henge på.

God lesning!