I morgen er alt mørkt: Marlens historie – dystopi og spenning

I morgen er alt mørkt: Marlens historie er andre bok i en dystopisk og kritikerrost ungdomsserie skrevet av forfatter Sigbjørn Mostue. Boken ble nominert til Uprisen 2016 og har fått strålende anmeldelser. Nå er den tilgjengelig i pocketformat.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Marlens historie er andre bok i Sigbjørn Mostues ungdomsserie I morgen er alt mørkt. Første bok, Brages historie vant Uprisen 2015, og andre bok ble nominert til samme pris i år. Denne serien er tankevekkende lesning ­– en voldsom, men også var fortelling. Beretningen trekker skremmende paralleller til virkelige hendelser, noe som gir bøkene en ekstra dimensjon og aktualitet i dagens samfunn.

Parasitten MTG gjør mennesker til drapsmaskiner. De smittede kalles forrykte. Smitten gjør dem gale av sinne, og de angriper alle de ser.

Nå har parasitten også spredd seg til Norge. Marlen innser hva som skjer, at dette er enden på alt. Men Marlen er ikke en jente som gir seg lett. Sammen med familien sin kjemper hun for å unngå undergangen. Hun må skrape sammen alt hun har av mot, viljestyrke og fokus for å komme utfordringene i møte. Og prøvelsene som venter henne, er ikke små.

Jeg er Marlen. Navnet mitt betyr visstnok «høy og sterk». Men ikke er jeg spesielt høy, og jeg er langt fra sterk. Jeg er som et gresstrå: Det legger seg ned når du tråkker på det. Først lenge etter at du har gått, vil jeg prøve å reise meg.

Forresten, slik var det. Men nå er mye annerledes. Det er andre tider. Helt andre tider.

Første leksjon: Med andre tider blir vi andre mennesker.

Dette er min historie.

terninger_5«Død, spenning og fordervelse er det i hvert fall nok av i denne romanen. […] I Marlens historie er det også massevis av skrekk og vold, men dette er dempet såpass at det er mulig å få med seg alt det andre Mostue vil fortelle. Uten at det går ut over det voldsomme og svarte som Mostue vil ha fram. Sigbjørn Mostue har en veldig god penn, og her er intet unntak. Romanen er svært lettlest med et veldig godt driv. Marlens historie inneholder mye til både underholdning og ettertanke. Kanskje tar naturen en slik brutal hevn? Kanskje kommer det en epidemi vi ikke kan slå tilbake? Og kanskje kommer det enda en bok? Jeg føler ikke at dette er slutten.» Rune Fjellvang, Romerikes Blad

«Beksvart og brutal, her er det dystopisk så det holder. Mostue skriver i en verden utenfor vår egen verden, men der likhetene med vår egen virkelighet er skremmende nære. Et virus skaper en pandemi der de smittede menneskene blir forrykte og går løs på alle folk rundt seg. Det blir en kamp på liv og død, der spørsmålet hele tiden stilles om å ta de riktige valgene. Blir man en morder om man tar liv i selvforsvar? Kan det forsvares å ta livet av folk som er tydelig syke? Er samhold mulig i en ekstrem tid der det lett blir alles kamp mot alle?» Anne Cathrine Straume, nrk.no