Mitford-mordene: Mysteriet på Asthall

Elsker du Downton Abbey og Agatha Christie? Da kan du skjemme deg bort med denne klassisk krimserien som er inspirert av den sanne historien om den glamorøse og beryktede Mitford-familien.

Publisert: Skrevet av: Kjersti Herland Johnsen, redaktør i Gyldendal Norsk Forlag

Før var jeg så streng. Jeg tror nesten at mitt yngre jeg ville fnyst av Anthony Horowitz’ anbefaling av Jessica Fellowes’ debutroman Mysteriet på Asthall: «En bok du vil kose deg med mens det spraker i peisen og snøen faller.» For skulle litteratur være koselig, da?

Nå er jeg ikke streng lenger. Kanskje er det alderen, kanskje er det innsikten om at man får det omtrent så hyggelig som man velger å ha det. Jeg har i alle fall funnet tilbake til kosen og alt som kan lyse opp i høst- og vintermørket som omgir oss. Peis og snøfall, te og julelys og bøker til å skjemme seg bort med.

Og serien om Mitford-mordene er nettopp det. Men de er ikke bare kos. De er også smarte, historisk funderte mysterier av en forfatter som virkelig vet hva hun snakker om, og som lar oss lesere få en dypere forståelse av den verden som engang var. Jessica Fellowes (ja, hun er niesen til Julian, han som skapte Downton Abbey og skrev Belgravia) har skrevet fem følgebøker til TV-serien om Downton Abbey, og er profesjonell foredragsholder om denne historiske perioden.

Mysteriet på Asthall, Lesetid, Jessica Fellowes

Året er 1919, og Louisa Cannon drømmer om å slippe unna fattigdommen i London og ikke minst den brutale og undertrykkende onkelen sin. Redningen blir en jobb som barnepike hos familien Mitford på Asthall Manor i Oxfordshire. Aller mest knyttet blir Louisa til seksten år gamle Nancy Mitford – en oppvakt ung jente som elsker en god historie. Da sykepleiersken Florence Nightingale Shore, som har forbindelser til Mitford-familien, blir funnet drept på et tog, finner Nancy og Louisa ut at i England etter den store krigen har alle noe å skjule. Sammen med den ferske politimannen Guy Sullivan vikles de inn i nettet til en morder som vil gjøre hva som helst for å slippe unna med det han har på samvittigheten.

Mitford-mordene er fiksjon, men i hver av bøkene har Jessica Fellowes brukt en virkelig, uløste forbrytelse som utgangspunkt, samtidig som hun har både oss lesere og amatørdetektiven Louisa bli bedre kjent med hver enkelt av Mitford-søstrene. Livene deres var ekstreme og utrolige, og de har etterlatt en fascinasjon i britisk bevissthet som du blant annet kan lese mer om i denne artikkelen i Vanity Fair. Nancy Mitford, som vi kommer tett innpå i Mysteriet på Asthall, ble i virkeligheten selv en kjent forfatter.

«Å, så herlig! … Oppfinnsom, glitrende, smart og skarpsindig. Jeg slukte Mysteriet på Asthall, og det kommer du også til å gjøre! Gi den til absolutt alle til jul, og forhåndsbestill neste bok.» Susan Hill

Det er planlagt seks bøker i serien Mitford-mordene, og Mysteriet på Asthall er den første. Kos deg!

 

Kjersti Herland Johnsen,
redaktør for oversatt skjønnlitteratur i Gyldendal

Kjersti Herland Johnsen, redaktør for oversatt skjønnlitteratur i Gyldendal Norsk Forlag