Mine favoritter fra Kakekrigen

Klart det må bli kokebok når man har fått smake på over 1300 kaker og i tillegg blitt bitt av bakebasillen!

Publisert: Skrevet av: Fridtjof Nilsen, programleder og kokebokforfatter (Cappelen Damm)

Da jeg startet som programleder for Kakekrigen for seks år siden kunne jeg ikke bake, men for en som elsker å spise fantastiske kaker var det drømmejobben. Siden den gang har jeg smakt på over 1300 kaker og baking har gått fra å bli noe jeg ikke driver med, til en hobby, og så til en lidenskap.

De siste årene har det å sitte ved siden av prisbelønte konditorer som hele tiden prater om hvordan ting bør gjøres, og hvorfor det ene er lurere enn det andre, vært et teorikurs som man ellers skal lete lenge etter. Gjennom dette har jeg ikke bare lært hvordan man skal bake, men også hva man skal se etter i oppskrifter for å vite om det fungerer eller ikke. Den kunnskapen jeg har fått av dommerne har jeg lyst til å dele videre gjennom boka Mine favoritter fra Kakekrigen.

Kakeoppskrift, bake kake, Kakekrigen, Fridtjof Nilsen, Cappelen Damm

Her har jeg tatt for meg de 35 kakene jeg husker best av de 1300 jeg har fått smake på. Jeg har justert oppskriftene etter min smak og etter tilbakemeldinger fra dommerne, samtidig som det har vært viktig å beholde det som gjorde at kakene var så uforglemmelige i utgangspunktet.

Det har vært viktig for meg å skrive oppskriftene på en slik måte at hvem som helst kan få det til, og min kjære 10 år gamle datter har vært testbaker på flere av oppskriftene. Jeg har latt henne få kjøkkenet for seg selv, og når hun kommer ut med en nydelig kake, så er det ikke lett å si om det er hun eller meg som er stoltest.

Mine favoritter fra Kakekrigen inneholder alt fra klassiske tradisjonskaker, sjokoladekaker, terter, moussekaker, formkaker, cupcakes og ostekaker til tips og triks som gjør baking enkelt og morsomt. Her er de ti bakebud, som jeg syns alle bør ta en titt på før de setter i gang. Lykke til!

DE TI BAKEBUD

1. Smak på tingene du lager. Det er egentlig ikke noe som er viktigere enn det, for ellers jobber du helt i blinde. Bruk gode råvarer som du behandler med respekt, så kommer de til å sørge for at du får fantastiske smaker i retur.

 

2. Ta én prosess av gangen. Jeg har delt inn kakene i prosesser, så hvis du gjør alt i riktig rekkefølge, blir det mye enklere og morsommere å bake.

 

3. Ha det ryddig rundt deg når du baker, for da blir alt mye lettere. Jeg rydder og vasker opp etter hver prosess, for da vet jeg hvor ting er når jeg trenger det, og jeg kan fokusere på det jeg driver med. Det tar litt tid å rydde, men det er ingenting i forhold til hvor lang tid det tar å lage sitronkremen en gang til når den brenner seg fordi du ikke finner slikkepotten i alt rotet.

 

4. Ikke gå fra gryta eller kjøkkenmaskinen. Jeg er ikke konditor, og derfor må jeg passe på hele tiden. Enten du skal piske marengs eller fløtekrem, koke vaniljekrem, karamellisere nøtter, steke kaka eller smelte sjokolade, så er konsistensen avgjørende. Det tar ofte bare noen sekunder fra en krem er helt perfekt til den plutselig er overpisket, så her gjelder det å følge med.

 

5. Man kan kjøpe veldig mange ferdigproduserte ingredienser, men det er alltid morsommere å lage det selv. Jeg er stolt på en helt annen måte når jeg serverer noe jeg har laget fra bunnen av, uten å bruke halv- fabrikata. Da vet du hva som er i kaka, og det du lager selv, smaker alltid bedre.

 

6. Vær nøye når du måler opp ingrediensene. Det skal ikke mye til før det blir feil, så det lønner seg å ikke slurve. I boka bruker jeg gram og desiliter som måle- enheter, men av og til er det fint å bruke andre enheter. Når det står ett egg, så mener jeg et mellomstort egg på omtrent 60 g. Da veier skallet 10 g, plommen 20 g og hviten 30 g. Hvis eggene dine ser veldig store eller små ut, kan du ta fram vekta for å passe på at det blir riktig mengde. En sitronbåt tilsvarer omtrent 1/6 sitron. En te- skje eller spiseskje skal ha samme kurve på toppen som skjeen har i bunnen. Dersom det dreier seg om væske, er den selvfølgelig strøken. En klype salt er det du får mellom tuppen av tommel og pekefinger.

 

7. Pass på råvarenes temperatur. Baking er mye kjemi, og da har temperatur alt å si for at du skal lykkes. Ofte må ting som blandes ha mer eller mindre samme temperatur, og da er romtemperatur et bra utgangs- punkt. Det står i oppskriften hvordan du skal gå fram hvis du ikke har termometer, men jeg bruker nesten alltid det når jeg baker, og det gjør at jeg er mye tryggere på alt jeg gjør.

 

8. Når du skal varme noe med vannbad, er det viktig
at du bruker en bolle av enten glass eller stål. Fyll 2 cm vann i en gryte som er litt mindre enn bollen du bruker. Kok opp vannet, og når det koker, skrur du plata ned på 3 før du setter bollen over. Hvis vannet fosskoker, blir det nemlig for varmt. Jeg pleier å henge en klut på kanten av gryta slik at litt av dampen slipper ut, for da får du en skånsom oppvarming av det du har i bollen.

 

9. Det er veldig lurt å bake de aller fleste kaker dagen før de skal serveres. Da setter de seg fint i kjøleskapet, og smakene kommer bedre fram. Jeg pleier derimot
å vente med å pynte dem til de skal serveres. Både marengs, hippen, karamell og bær som er delt, har en tendens til å bli slappe i kjøleskapet over natten, og da ser det ikke like lekkert ut.

 

10. Eksperimenter og kos deg med bakinga. Det er gøy å sette sammen sine egne kaker. Jeg tenker ofte på de forskjellige bestanddelene i en kake som legoklosser, og det er lov å sette dem sammen på andre måter. Lek med teksturer, smaker og pynt. Alle har sin egen smak, så ta en krem du liker godt fra én kake og bruk den i en annen. Bygg dine egne kunstverk, og hvis du er skikkelig stolt, så meld deg på Kakekrigen, for jeg vil gjerne smake.

 

ITALIENSK BLØTKAKE

Saftige formkakebunner med en lekker stekeskorpe. En deilig mascarponekrem. Solmodne jordbær. Det er akkurat like godt som det høres ut.

 Kakeoppskrift, bake kake, Kakekrigen, Fridtjof Nilsen, Cappelen Damm

 FORMKAKEBUNNER

 250 g romtemperert smør

250 g sukker

1 vaniljestang

1 sitron

5 romtempererte egg

250 g hvetemel

2 ts bakepulver

 

Sett ovnen på 180 grader. Dekk bunnen av to 23 cm store springformer med bakepapir og smør kantene.

Pisk smør, sukker, frøene fra vaniljestangen og skallet fra sitronen i en kjøkkenmaskin på medium høy hastighet til det blir hvitt og kremaktig. Skrap ned langs kantene med en slikkepott med jevne mellomrom slik at alt blir godt blandet.

Fortsett å piske mens du har i ett egg av gangen. La hvert egg blande seg så røra igjen har en kremaktig konsistens før du har i neste.

Når alt har blandet seg, sikter du inn mel og bakepulver som du vender inn i røra med en slikkepott.

Hell like mye røre i hver springform og stek dem i 25 minutter. Du kan også ha hele røra i en springform og steke kaka i 30 minutter, for så å dele den i to når den er avkjølt.

La springformene stå på mens bunnene avkjøler seg på kjøkkenbenken.

 

SUKKERLAKE MED SITRON

1 økologisk sitron

1 dl vann

100 g sukker

 

Skjær endene av sitronen og skjær av skallet i brede flak fra ende til ende.

Legg flakene med den gule siden ned og skjær så av alt det hvite på innsiden.

Det er viktig å få bort så mye av dette som mulig, da det hvite på skallet har en veldig bitter smak.

Kok opp vann og sukker i en gryte, ha i sitronskallet, og la det småkoke i 5 minutter før du trekker gryta av plata og lar sukkerlaken avkjøle seg på kjøkkenbenken.

 

MASCARPONEKREM

 4 dl fløte

200 g mascarpone

100 g melis

 

Visp fløte, mascarpone og melis til en myk krem i kjøkkenmaskin på medium hastighet. Pass på at du ikke overpisker, for fettet i osten kan gjøre at kremen sprekker dersom du pisker den for mye.

 

MONTERING

 500 g jordbær

 

Rens bærene og del dem i skiver.

Stikk små hull i toppen av begge bunnene med en kakepinne og dynk dem godt med sukkerlake.

Legg den ene bunnen på et kakefat og dekk den med halvparten av mascarponekremen før du legger på et lag med jordbærskiver.

Legg på den andre bunnen og resten av mascarponekremen før du pynter med resten av jordbærene.