Mindre alene

Mina Lystad mener voksne dessverre ikke er gode støttespillere for barn i sosiale medier. Med boken Nørd tar hun tak i hva det betyr å være kul som 13-åring i dag.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

I den barnebokpris-aktuelle Nørd, går den klumsete Marie fra å være usynlig til å bli populær både på nettet og i klassen.

– Sosiale medier kan få både barn og voksne til å kjenne seg utilstrekkelige og det gir en ekstra brodd til sosiale situasjoner. Man oppdager kanskje at andre har vært på den festen, eller gjort det og det og man føler seg utenfor. Dette er jo følelser jeg også har i en alder av 35. Og da tenker jeg hvor slitsomt det må være at man tillegg til å finne ut av seg selv, også må forholde seg til en skolegård på steroider hvor alle bruker filter og alltid ser bra ut midt i en ganske sårbar tid.

I Nørd er de voksne karakterene utpreget teite når det kommer til sosiale medier. Enten det er Maries mamma som serverer kleine visdomsord som er rappet fra nettet, eller læreren som prøver litt for å hardt å skjønne hvorfor noe blir populært.

– Vi voksne jager jo bekreftelse på ulike sosiale medier selv, og oppdager kanskje baksiden av sosiale medier parallelt med barna. Det kan jo gjøre at vi voksne ikke er så gode støttespillere på det feltet, som vi burde være fordi vi også er ganske uerfarne. Men så er det så klart også mye som er bra med nettet også. Det er masse nisjer, og hadde jeg selv funnet folk som var glad i gamle kjoler og zero waste når jeg var 14 år, hadde nok det fellesskapet også gitt meg selvtillit.

Å lese seg mindre ensom

Mina hadde et sterkt forhold til bøker da hun vokste opp, og hun snakker entusiastisk og varmt om hvor viktig en bok kan være når den virkelig treffer.

– En bok kan få deg til å føle deg mindre alene. Som barn har man egentlig et veldig avgrenset univers. Da er det å lese en bok innmari fint. Det er et sted hvor man forstår både verden og seg selv litt bedre. Man oppdager at selv om omstendighetene i boken kanskje ikke er så like de i ditt eget liv, så kan man kjenne seg igjen i følelsene til hovedkarakteren likevel.

Mina slapper selv heller av med en ungdomsbok fremfor krim og synes skillet mellom ungdomslitteratur og voksenlitteratur ofte er kunstig. Hun sluker fantasybøker, men sier at hun har det ikke i seg i å skrive fantasy selv. I stedet har hun gitt ut barnebøkene Alfred må lese høyt og Helmer og Matilda – Aksjon bestevenn. Noe av grunnen til at Mina spesielt liker å skrive for barn er fordi det er så gøy.

– Barn har bare litt mindre impulskontroll, og er ikke så nedsylta av normer. De reagerer rett fra levra – litt som vi voksne kanskje ønsker å gjøre, men vi demper det heller. Det er fantastisk gøy å skrive med det utgangspunktet.

– Hva håper du barn tenker etter å ha lest Nørd?

– Jeg håper at at de tenker at det ikke er så viktig å bli bekreftet i sosiale medier hele tiden. At det er litt tomt. Og at det kanskje er blitt litt for viktig for oss voksne. Jeg tror barn kommer til å bli mye flinkere og smartere med sosiale medier enn oss, avslutter Mina.