Michelles egen historie

«Jeg er et vanlig menneske som plutselig havnet på en ganske uvanlig reise», skriver Michelle Obama i Min historie.

Publisert: Skrevet av: BOK365

Ifølge ryktene ble de internasjonale rettighetene til selvbiografiene til Barack og Michelle Obama slett ikke billige for Penguin Random House (PRH). Rundt 550 mill. kroner skal PRH ha betalt for en tobok-avtale med deres respektive bøker.

I dag er Michelle Obama først ut av Obama-paret, når hennes livshistorie lanseres på 24 språk, Min historie. Forhåndsinteressen for boken har vært rekordstor i USA, hvor hun nå legger ut på foredragsturné til ti amerikanske byer. Hun starter i dag i sin gamle hjemby Chicago, i samtale med selveste Oprah Winfrey. Turneen avsluttes 19. desember i samtale med Sarah Jessica Parker i New York.

Høye forventninger

Her i Norge ble den godt forseglede og godt bevoktede pallen med Michelle Obama-bøker ble åpnet ved midnatt i Cappelen Damms kjeller i Akersgata. Forlaget har stor tro på boka:

– Dette er en stor begivenhet for oss å lansere, og vi har høye forventninger til Michelle Obamas bok, sier forlagsdirektør Elisabeth Steen.

Michelle Obama, Min historie, selvbiografi, førstedame, Barack Obama, Cappelen Damm

– Førsteopplaget er på 20 000 eksemplarer, men salgsforventningene våre er selvsagt høyere. Allerede nå vurderer vi størrelsen på det neste opplaget.

Bemerkelsesverdig reise

«Jeg er et vanlig menneske som plutselig havnet på en ganske uvanlig reise», skriver Michelle Obama. Slik sett har Barack Obama sine ord i behold, og vel så det, da han tidligere i livet lovet henne nettopp en interessant reise.

Hun hadde en bemerkelsesverdig vei også før Barack dukket opp – fra relativt enkle kår på Chicagos sørside, via prestisjeinstitusjoner som Princeton University og Harvard Law School, til jobb i et respektabelt advokatfirma.

«Faren min, Fraser, lærte meg å arbeide hardt, le ofte og holde ord. Moren min, Marian, viste meg hvordan jeg skulle tenke selv og bruke stemmen min.» Det var tilsynelatende gode råd, for en dyktig og ambisiøs kvinne som inntok stadig nye arenaer: «Jeg har vært eneste kvinne, eneste afroamerikaner, i alle slags rom», skriver Michelle Obama i boken.

Har ligget våken

Min historie er inndelt i tre hoveddeler: oppvekst («Jeg blir meg»), forholdet med Barack og døtrene som kommer til – for øvrig etter en heller strevsom prosess («Vi blir oss») og årene som presidentfamilie i Det hvite hus («Vi blir mer»).

Et spørsmål som melder seg, er selvsagt: Hva tenker hun om det som utspiller seg i politikken nå? Michelle Obama gir dette svaret i boken:

«Etter at Barack gikk av som president har jeg lest historier som har fått det til å vende seg i meg. Jeg har ligget våken om natten, rasende over ting som har skjedd. Det er bekymrende hvordan atferden og agendaen til den nåværende presidenten har fått mange amerikanere til å tvile på seg selv og tvile på og frykte hverandre. Det har vært vanskelig å bivåne at grundig oppbygd og dedikert politisk arbeid er blitt satt til side mens vi har skjøvet noen av våre nærmeste allierte bort og latt de mest sårbare i samfunnet stå ubeskyttet og umenneskeliggjort tilbake. Jeg lurer ofte på hvor bunnen egentlig befinner seg.»

Vil aldri stille til valg

Mange amerikanere har båret på et håp om at Michelle Obama selv vil stille som presidentkandidat en dag, noe hun så langt har avvist. I boken kommer det ytterligere et krystallklart nei:

«Fordi folk ofte spør meg om det, skal jeg si det rett ut her: Jeg kommer aldri til å stille til valg noen gang. Jeg har aldri likt politikk, og erfaringen min de siste ti årene har gjort lite for å forandre det. Jeg fortsetter å mislike det stygge ved det – stammetenkningen blant røde og blå, denne ideen om at vi liksom skal velge én side og stå ved den, uten å lytte eller skape kompromisser, eller til og med være høflige. Jeg mener at politikk på sitt beste kan være et redskap for positiv forandring, men denne arenaen er bare ikke noe for meg.»