Månedens utvalgte: Tre kvinner

Her får du en smakebit på den kritikerroste og omtalte romanen Tre kvinner, som er Månedens utvalgte i juni.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Tre kvinner av Lisa Taddeo er en av de mest omtalte, amerikanske romanene som ble gitt ut i fjor. Nå er den endelig utgitt på norsk, og kritikerne her til lands gir den tommelen opp.

«Oppslukende og frustrerende om kvinnelig sex (…) En av fjorårets mest omtalte, amerikanske bøker gjør sterkt inntrykk» VG

Tre kvinner er en medrivende og uforglemmelig bok om begjær og lengsler, som svært mange kvinner vil kjenne seg igjen i.

Månedens utvalgte i juni: Tre kvinner av Lisa Taddeo

Tre amerikanske kvinner. Åtte år med journalistisk arbeid. Tusenvis av timer med samtaler. Tre kvinner er et dypdykk i tre virkelige kvinners seksualitet, begjær og lengsler, og samtidig en fortelling om hver og en av oss. Om alt vi er med på mot vår vilje. Om lystene våre. Om hvem vi er innerst inne.

Lina lever i et kjærlighetsløst ekteskap og lengter desperat etter å bli kysset. Sloane er gift med en mann som vil at hun skal ha sex med andre menn. Maggie innleder et hemmelig forhold til high school-læreren sin.

Leseutdrag fra Tre kvinner

Det banker på døra. Det føles som en film.

Hun har tv-en på og har sittet og ventet på den bankelyden og prøvd å se et tv-program på den rette, avslappede måten; hun har prøvd å være sånn lys og småpussa, med røde roser i kinnene og et fint glimt i øyet, men så banker det på, og alle forberedelsene blir glemt. I det samme Aidan banker på, mister hennes eget snodige hjerte taket på ethvert spill hun har øvd seg på.

Hun åpner døra. Hun har ikke sett ham på over femten år, bortsett fra på Facebook med barna i armene og sammen med kona foran en stor, blå bryllupsdagskake med kakespaden i hånda.

Nå står han her på døra hos henne. Aidan.

Han er større, har betydelig mage der han en gang hadde sixpack, men hun syns han er kjekkere enn noensinne.

Ed er mindre enn Lina, mens Aidan er så mye større. Han er et stykke ekte mannfolk. Han har på seg hettegenser og arbeidsbukse, og håret er kortklipt. Han er litt småfull, har vært i begravelsen til stefaren og så innom en bar. Han drikker boksøl, og han har alltid den ølånden som Lina forbinder med ren lidenskap. I alle disse årene som har gått, hver gang hun har luktet Michelob Light, duften av lavkaloriøl på boks, så har hun kjent det krible mellom beina.

Hei, Kid, sier han.

Hei selv.

De setter seg på senga. Han er ikke den som snakker mye. Det har han aldri vært. Hun stiller trivielle spørsmål og ser på ham. Hun rister på hodet over det vakre ansiktet hans, som om hun ikke kan tro at han er i samme rom som henne.

Det tar flere år å komme til det første kysset. Kanskje det bare går noen minutter, men det føles som år for Lina. Hun tar ømt tak om haka hans og trekker ansiktet hans mot sitt. Hun puster inn den syrlige ånden hans. I begynnelsen er det vaklende og rolig og forsiktig, men så eksploderer det over et stup og blir noe som ikke kan holdes mellom munnene deres.

Sånn som han tungekysser meg, skal hun senere si til diskusjonsgruppa, så er det som om han er inni kroppen min og drar i en stor, gammel spak, og så blir jeg slått , hele meg lyser opp. Hun skal sitre mens hun sier det, idet hun minnes vekten av den faste tunga.

Lina har levd et helt liv mellom det første kysset med Aidan og dette kysset med Aidan. Hun har giftet seg og fått to barn, og mer enn én golden retriever har dødd, og hun har skrelt over fire tusen hvitløksfedd. Men det er som om hun har vært en tornerose mellom de to kyssene.

Sånn som han tungekysser meg, skal hun si, det er det beste kysset i hele verden. Hun sier det så mange ganger at de andre ikke har noe annet valg enn å tro henne.

En av yndlingsfilmene hennes er Prinsessebruden, og i voice-overen i den filmen forteller Peter Falk om de tre største sann-kjærlighet-kyssene gjennom tidene, og det første voksne kysset med Aidan og alle kyssene som følger, er Linas Prinsessebruden i virkeligheten. De andre i gruppa ler kanskje av hennes ideer om sann kjærlighet, men i Linas hjerne og hjerte er hennes versjon av sannheten den eneste versjonen som teller. For å forsvare seg skal hun si at å kysse er viktigere for henne enn noen annet her i verden, viktigere enn penger og å ha hjelp i huset, og hun hater Ed for at han har nektet henne kyssene sine. Og her sitter hun nå med Aidan som suger henne dypt inn i sin egen munn.