Månedens utvalgte: Adventsgaven

Adventsgaven av Jenny Gladwell er julemagi mellom to permer, og Månedens utvalgte i november.

Publisert: Skrevet av: Kjersti Herland Johnsen, redaktør i Gyldendal

– Jeg synes det er fantastisk at det norske juletreet symboliserer internasjonal enhet, sier britiske Jenny Gladwell. Hun har skrevet årets juleroman, Adventsgaven, som byr på nordisk julestemning, lun kjærlighet, snødekte juletrær og en liten dose norsk krigshistorie.

Hvert år gir Oslo et juletre i gave til Londons innbyggere, en tradisjon som går helt tilbake til 1947. Treet er en takk for hjelpen som Norge fikk under annen verdenskrig, da kongen og regjeringen fikk søke tilflukt i London og utføre arbeidet sitt derfra. Den store julegranen hogges i Oslomarka i november hvert år og blir sendt med båt fra Norge til England, der den tennes på Trafalgar Square med flere tusen mennesker til stede i begynnelsen av desember. Nå har den britiske forfatteren Jenny Gladwell dykket dypere ned i denne tradisjonen, og resultatet er en romantisk fortelling kombinert med norsk krigshistorie – og juletrær, selvfølgelig.

Adventsgaven, en romantisk julehistorie, Månedens utvalgte i november og desember

«Fabelaktig festlig, svimlende romantisk og uendelig underholdende. Jeg elsket den!» Isabelle Broom

«En storartet historie.» Sue Moorcroft

«Oppmuntrende og hjertevarmende – en feststemt debut som glitrer av vidd, varme, romantikk og mysterier.» Ella Griffin

– Som London-beboer gikk jeg alltid forbi Trafalgar Square i førjulstiden og så treet, forteller Jenny Gladwell. – Og så oppdaget jeg den sanne historien bak gaven, og ble betatt. Jeg syntes det var fantastisk at en julegave kunne stå for noe så varig, reise så langt og si så mye om internasjonal enhet. Det er et forfriskende budskap midt oppi all kommersialismen som følger med julen, og som til tider føles vanskelig å svelge. Og i en tid der landet mitt er stadig mer splittet, føltes det som et godt budskap å omfavne.

I Adventsgaven møter vi nyhetsjournalisten Jane Brook. Den store, avslørende gravejobben hun brukte et halvår på ble en suksess, men den kostet henne også et kjærlighetsforhold. Til hennes overraskelse sender redaktøren henne av gårde til Norge for å skrive om Skogens dronning – juletreet som Oslo gir til Londons befolkning hver vinter.

En uke på fine hoteller og førjulsfeiring venter, i selskap med blant andre den kjekke TV-personligheten Philip Donelly, og selv om Jane opprinnelig er skeptisk, kan det jo også være akkurat dette hun trenger for å lindre kjærlighetssorgen.

Men i de dype og snøfylte skogene finner Jane også noe annet: gamle brev fra krigens dager mellom en ung soldat og en mystisk kvinne. Det siste brevet ender med en lidenskapelig bønn som aldri blir besvart. Nå er det bare Jane som kan gi denne historien om kjærlighet og mot en lykkelig slutt – og ved å gjøre det, kan det også være at hun endrer sitt eget liv for alltid.

– Jeg har vært besatt av Norge i mange år, forteller Jenny Gladwell. — Jeg har alltid hatt så voldsomt lyst å besøke landet, men foreløpig aldri gjort det. I arbeidet med denne boken fordypet jeg meg i norske dokumentarer, filmer, reiseguider og til og med oppskrifter. Jeg var veldig opptatt av julestemningen i Norge, for å kunne beskrive den så autentisk som mulig, fordi den høres jo helt magisk ut. Jeg syntes det ville være morsomt å forestille seg at en kynisk journalist ble vunnet over på lignende vis – ikke bare av julemagien, men av varmen og sjarmen til et enestående land, og av romantikken og heltemotet i historien hun avdekker.

Jenny Gladwell er forfatternavnet til Genevieve Herr. Hun er født og oppvokst i London, og har arbeidet i forlagsbransjen siden studiedagene.

Fakta om julegranen som sendes til London hvert år:

  • Det første treet ble sendt til London i 1947.
  • Treet tennes på Trafalgar Square i begynnelsen av desember, og det kommer omtrent 10 000 – 12 000 mennesker og ser på.
  • Presangen til London kostet i 2016 omtrent 400 000 kroner.

Elsker du juletrær? Flere fakta!

  • I Storbritannia ble det vanlig med juletre midt på 1800-tallet.
  • Trærne ble pyntet med frukt og kaker til jul, og på trettendedagen, 6. januar, fikk barna høste det.
  • I 1822 ble det første juletreet pyntet i Norge, i Kristiania.
  • I dag pyntes det trær i 90 prosent av norske hjem til jul.