Maja Lunde: Alle må gjøre alt vi vet nytter. Nå.

«Gjennom bøkene mine kan jeg snakke om de store, viktige temaene. Jeg får lov til å ha en stemme i klimadebatten.»

Publisert: Skrevet av: Vebjørn Rogne, BOK365

– Jeg har reist mye de siste årene, og vært så heldig å få snakke med lesere i veldig mange land. Jeg opplever at vi mennesker er ganske like, vi bekymrer oss ofte for konsekvensene av vår atferd, vi grunner og tenker på hvordan vi påvirker verden, både globalt og i våre nære relasjoner. Noen samtaler gjør ekstra inntrykk. Flere ganger har jeg snakket med tenåringsjenter som, med tårer i øynene, har fortalt om hvordan bøkene mine har fått dem til vende blikket vekk fra seg selv, fra sminkevideoer og eget utseende, ut mot verden og våre virkelige utfordringer, forteller Maja Lunde, forfatter av bestselgere som Bienes historie og Blå.

Kjøp romanen Przewalskis hest av Maja Lunde, tredje bok i Klimakvartetten

Maja Lunde er klar med sin nye roman Przewalskis hest. Sentralt i den ferske utgivelsen: Menneskedyret. Hvordan har vi mennesker påvirket andre arter på jorda? Hva er forskjellene på oss og dyrene? Hva skal til for at vi alle skal overleve?

Maja Lunde elsker research

I de to første bøkene i kvartetten har du operert i flere forskjellige tidsplan, og du er tro mot formelen også i bok nummer tre?

– Noen av fortellingene har knyttet seg sammen av seg selv, som de to fortellingene i Blå. De startet som to separate bilder. Den ene av en sint, eldre kvinne alene ved en foss, det andre av en ung mann alene i et tørkerammet landskap i fremtiden, som finner en båt på land. Først trodde jeg de to menneskene hørte hjemme i hver sin bok, så innså jeg at fortellingene hang sammen, og at det som rant gjennom dem, var vann. Med Przewalskis hest ga de tidsplanene seg selv, siden jeg har basert deler av boken på en virkelig historie, om villhestene som ble jaktet på og fanget på slutten av 1800-tallet, var nær ved å bli utryddet, før man gjenreiste arten og reintroduserte den i Mongolia i 1992. Min fortelling går også inn i fremtiden.

Les om hennes forrige roman Blå her

Hun beskriver prosessen rundt en ny bok slik:

– Det starter med en idé. Og deretter bruker jeg mye tid på å bli kjent med de jeg skriver om.

Og ikke minst bruker hun tid på det hun skriver om. Maja har aldri gjort noen hemmelighet av at hun elsker å drive research, å dukke ned i nye temaer og ny geografi – enten det er her hjemme, på Svalbard eller langs greske strender.

 I research-arbeidet til de tre første bøkene – hvilke funn har forbløffet deg mest?

– At bier danser for å kommunisere. Ganske vakkert, synes jeg.

Iboende grådighet

 I Przewalskis hest spør du og forlaget: «Kan vi rette opp våre feil?» Kan vi?

– Noen overordnede spørsmål for arbeidet med disse bøkene er: Hva er det med menneskene som gjorde at vi ble arten som regjerte over alle de andre? Og kan vi rette opp våre feil, har vi, menneskedyret, det i oss? Vi overgår alle andre arter når det gjelder kommunikasjon, historiefortelling og overføring av kunnskap. Disse evnene er fantastiske, og er årsaken til veldig mye av det vi har fått til: trykkekunsten, jordbruksrevolusjonen, den digitale revolusjonen, for å nevne noe, men de er også knyttet til de utfordringene vi nå står ovenfor. Kan vi bruke våre styrker riktig? Eller vil vår iboende grådighet og ønsket om å hele tiden gjøre livet litt mer komfortabelt, vinne? Jeg vet ikke, men dette, vår plass i verden, som dyr i naturen – som jo egentlig er det vi er – er noe jeg tenker mye på mens jeg skriver.

– Skriv der det brenner

Når Maja Lunde reiser rundt i verden fra intervju til intervju, er det noen temaer og spørsmål som går igjen:

– «Hva er budskapet ditt?» Det er et spørsmål jeg får ofte. Jeg klarer ikke svare. Jeg har flere spørsmål enn svar. Jeg skriver ikke for å fremme et budskap, men fordi jeg har noen historier jeg trenger å fortelle. Skriv der det brenner, sier vi gjerne. For meg brenner det her. Det er klima- og naturkrisen jeg bekymrer meg for, våkner om natten av. Og det er nok derfor det er i dette landskapet, nærmest bokstavelig talt, historiene kommer.

«Få forfattere fanger vår tids framtidsfrykt like godt som Maja Lunde (…) Przewalskis hest er den aller mest uhyggelige boka hun har skrevet til nå.» Dagbladet

– Jeg blir også spurt om jeg blir trist av å skrive disse fortellingene. Men jeg blir tristere av å la være. Gjennom fortellingene kan jeg sørge, kan jeg få trøst, gjennom å skrive våger jeg å dykke inn i både de svarteste tankene og det lyse håpet. Jeg skriver fordi jeg kan og fordi jeg trenger det. Hvis jeg ville fremme et budskap, burde jeg vært politiker. Men bøkene gir meg mulighet til å snakke om disse store, viktige temaene, og få lov til å ha en stemme i klimadebatten. Det setter jeg stor pris på, sier Maja Lunde, og legger til:

– Må gjøre alt vi vet nytter

Hvilke klima- og miljøutfordringer er det viktigst at vi tar tak i først?

– Der har du et eksempel på et spørsmål jeg setter pris på å få, ja. Svaret er som følger: Tiden for å kunne prioritere er over. Klima- og naturkrisen er her. Vi må brette opp ermene nå. Ute, hjemme, privat, offentlig. Vi kan ikke lenger argumentere med at noe annet kanskje monner mer, eller at det ikke nytter hva vi gjør, for vi er uansett så små. Alle må gjøre alt vi vet nytter. Nå.