To flotte bøker om ungdomsskolen – fra forfattere vi gjerne leser mer av

To verk, to stemmer, to ulike formater – ett overhengende tema: ungdomsskolen.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Denne våren har to unge forfattere gitt ut bøker med tittelen Ungdomsskolen. Og begge har på hvert sitt vis lykkes med å treffe en nerve og utøve en sart og poetisk stil som knytter leseren tett til stoffet.

 

ungdomsskolen anders kvammen

Ungdomsskolen av Anders N. Kvammen

Ungdomsskolen

av Anders N. Kvammen

blog_btn_pocket_1

Anders N. Kvammen har debutert med en tegneserie om Aksel, en ung fyr som strever med å finne seg til rette på ungdomsskolen, og som sliter med å takle tapet av fetteren som dør i en ulykke. Han er en ordinær gutt, med en omtenksom og kjærlig familie, men som ikke finner helt plassen sin i det til tider nokså nådeløse hierarkiet som befinner seg på enhver ungdomsskole.

Streken og språket til Kvammen er enkelt, men detaljrikt – humoristisk og samtidig dypsindig. Trolig vil mye interessant og underfundig komme fra Kvammens penn også i fremtiden. Vi gleder oss.

 

 

ungdomsskolen heidifurre

Ungdomsskolen av Heidi Furre

Ungdomsskolen

av Heidi Furre

blog_btn_innbundet_1

blog_btn_ebok_1

Heidi Furre har skrevet en liten, men slagkraftig roman om Maja og hennes to bestevenninner Pelle og Maria. Maja befinner seg i grenseland mellom barn og voksen, og veksler mellom å ville se på barne-TV på fredagene og drikke og kysse med eldre gutter i bilene deres. Ønsket om barnlighet og modenhet kjemper om plassen, og oftest vinner en slags sår kombinasjon av dem.

Innledningsvis mister Maja faren sin. Kajakken hans dukker opp, men de finner aldri kroppen hans. Og denne uvissa følger Maja på veien inn i voksenverdenen. Gjennomgående i livet hennes, spesielt når hun møter motstand og mørke, er dette elementet som tok faren til seg og ikke ga ham fra seg igjen. Vann, strømninger, tang, tare og skapninger på havets bunn.

Romanen er intens og lett på samme tid. Intelligent og medrivende, erfaren og ny, poetisk og likefrem. Leseren bringes automatisk tilbake til egen ungdomstid, disse grufulle og fantastiske årene som setter dype spor i mange, lette rifter i andre – men som ingen har gått upåvirket ifra.

 

 

Gå til ARK.no