Litt av en vaskepotthistorie

Jeg hatet å vaske. Virkelig hatet. Det var tid­krevende og kjedelig, og ikke minst var det frus­trerende å være vitne til at noe jeg hadde brukt så innmari lang tid på, ble skittent og uryddig igjen nærmest før jeg hadde rukket å snu meg.

Publisert: Skrevet av: Raluca Moldovan, forfatter

Alle de negative tankene om renhold tok faktisk ufor­holdsmessig mye plass i hjernen min. Løsningen? Da jeg bodde i Romania, hadde jeg vaskehjelp. Så, en dag for litt over ti år siden, bestemte man­nen min og jeg oss for å flytte til Norge. Vi hadde begge fast jobb i hjemlandet, et fint, stort hus og ei lita jente som vi hadde store drømmer for. Tanken om å flytte til Norge hadde modnet i oss over tid, for vi hadde familie som bodde på Sørlandet, noe som gjorde at vi hadde tilbrakt en del ferier her.

Disse feriereisene ga oss en følelse av hvordan det ville være å bo her, og når man opplever vakre Nor­ge, er det vanskelig ikke å bli forelsket. Vi begynte å kjenne at vi var klare for en forandring, klare for å oppleve noe nytt, og gradvis vokste flytteplanene frem og ble til en realitet. Det var likevel ingen en­kel avgjørelse, for vi forlot ikke bare jobber og hus, men også venner, nær familie og alt som var kjent for oss.

 

Fra musikklærer til renholdsarbeider

Hånd i hånd (ja, etter 20 år sammen holder vi fortsatt hender), sammen med den lille skatten vår, valgte vi like fullt å begynne på et nytt og spen­nende kapittel i livets bok. Den er som kjent ingen chick­lit, og som utlending uten norskkunnskaper måtte jeg ta den første jobben som var tilgjengelig: Jeg ble renholder i en privat bedrift. Å konstatere at det ikke var drømmejobben min, er en grov underdrivelse. Overgangen fra musikklærer til fulltidsrenholder var brutal. Mannen min lo av at jeg, som selv var vant til å ha vaskehjelp, skulle job­be med nedvask i mange timer per dag. Det føltes virkelig som om Gud straffet meg.

 

Du tror det kanskje ikke nå, men vasking og renhold kan til og med komme til å bli noe du liker, noe som vil gi deg glede.

Vaskingen vekket en ny interesse

Jeg kunne blitt sur og bitter, det var utvilsomt en fare for det. Men litt etter litt ble jeg introdusert for ny kunnskap. Jeg lærte om utstyr, rutiner og materialer, jeg så at kundene ble glade, og at det jeg gjorde som renholder, bidro til å skape en bedre hverdag for andre. Det, og det faktum at jeg i det hele tatt hadde en jobb og kunne forsørge familien min, gjorde meg takknemlig. Vaskejobben vekket ganske enkelt en ny interesse i meg, og nokså raskt ble jeg fast ansatt i en bedrift jeg nå stortrives i. Jeg fikk gode kolleger som satte pris på det jeg gjorde, og etter å ha samlet erfaring og fått stadig mer kunnskap tok jeg fagbrev innen renhold.

Alt dette gjorde at jeg tilla yrket mitt en stadig større verdi. Da min tidligere leder gikk av med pensjon, overtok jeg jobben hennes som renholdsleder ved Kilden teater og konserthus i Kristiansand, en jobb jeg fremdeles elsker. Litt av en Vaskepott­historie, ikke sant?

Folk vasker som mødrene sine

I dag er jeg en renholdsentusiast på fritiden også. Jeg fant på et tidspunkt ut at jeg gjerne ville dele mine erfaringer, inspirere og motivere, og i skriven­ de stund er det over 31 000 som følger Instagram­ kontoen min @vaskmedmeg. Målet med boka er å vise deg at å holde huset, leiligheten eller rommet ditt rent er helt overkommelig. Det trenger ikke å være frustrerende, og det trenger heller ikke å ta så innmari lang tid. Du tror det kanskje ikke nå, men vasking og renhold kan til og med komme til å bli noe du liker, noe som vil gi deg glede.

Og til deg som tror at du allerede vet det du trenger å vite om vasking: Min erfaring er at folk flest vasker slik mødrene deres en gang lærte dem å vaske. Men vi lever i det 21. århundre. Materialer og overflater har endret seg, og vi har tilgang til bedre utstyr, smartere teknologi og produkter som fikser flekker du før bare kunne drømme om å få bort.

Med små tiltak, riktig utstyr og en plan kan du forvandle hjemmet ditt til en plettfri sone helt uten å slite deg ut. Heng med, så lover jeg å lære deg alt du trenger å vite for å få det til: Vask med meg!

Innlegget er fra innledningen av boka @vask med meg.