Lik meg av Anne Wisløff – nominert til ARKs barnebokpris 2019

«Litteratur er noe helt annet enn TV-serier og YouTube-klipp. De går glipp av noe stort og viktig ved bare å glo på de skjermene sine!»

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Anne Wisløff er nominert til ARKs barnebokpris 2019 for boka Lik meg – Oda og Arins dagbok.

Dette er hennes aller første bok. Ikke verst start på forfatterskapet!

Lik Meg av Anne Wisløff

Hva tenker du om nominasjonen til ARKs barnebokpris?

Jeg ble veldig glad og veldig overrasket. Lik meg er min første bok, og jeg syns det var ganske skummelt da den skulle ut og kjøpes og leses. Også liker jeg veldig godt at det er barn som skal lese og vurdere – det er jo dem jeg har skrevet for.

 

Kan du fortelle litt om boka di, som er nominert til årets pris?

Lik Meg er opprinnelig en TV-serie som har gått på NRK super siden høsten 2018, og jeg er serieskaper og manusforfatter på denne serien. Lik Meg-boka er dagboka til de to hovedpersonene Oda og Arin. Oda og Arin har vært bestevenner hele livet. Historien begynner samtidig som de begynner i 7. klasse, og med dette skjer det endringer blant jentene i klassen. Den populære jenta Luna velger å innlemme Arin i den populære gjengen i klassen, og Arin, lykkelig over å være valgt, begynner å utestenge sin beste venninne, Oda.

Dagbøkene går i dybden på hvordan de begge tenker omkring dette. Fra at begge egentlig ikke forstår helt hva som foregår – Arin nekter å innse hva hun driver med, og Oda prøver etter beste evne å fortrenge at Arin er medskyldig i å utestenge henne – til at utestengelsen er et faktum. Arin har blitt en del av DE POPULÆRE, og Oda er ensom og knust.

Vi leser om Odas savn, sorg og ensomhet, som ofte kommer ut i form av raseri, og Arins fortrenging av hva hun holder på med, og etter hvert heldigvis stigende dårlig samvittighet. Vi ser historien fra begges ståsted og får på denne måten sympati og forståelse for begge parter. Dette har vært veldig viktig for meg – å vise at en sak alltid har to sider, og at verden ikke ser lik ut for alle involverte.

Jeg syns ofte at i bøker, filmer og serier for barn og ungdom, så er karakterene enten snille eller slemme. Alle, inkludert barn, vet at det ikke er sånn det er i virkeligheten. Det var også viktig for meg at boka skulle gi noe annet enn serien, så dette er mye mer enn bare TV-serien skrevet ut i dagboksform. Lik meg er alt det som IKKE skjer i serien, det som skjer mellom episodene.

Les intervju med Heidi Linde her – nominert for boka Olivias Liv: Annenhver uke

Hva betyr barnelitteratur for deg?

Ettersom jeg er helt ny i barnebok-bransjen og mitt eget barn (dessverre) ikke leser bøker, så tenker jeg nok mest på de bøkene jeg selv leste da jeg var barn og ungdom. Jeg leste vanvittig mye – alt fra mamma og mormor sine ungpikebøker til Hardyguttene og Gyldendals Gode Jentebøker og Gyldendals Gode Guttebøker. Jeg leste også mye voksenbøker, fordi jeg etter hvert hadde lest ut hele barnehylla på det lokale biblioteket. Jeg leste blant annet Røtter, og var så liten at jeg ikke hadde hørt om slavehandel, og således trodde at det handlet om dyr, akkurat som i Jungelboka. Jeg elsket Astrid Lindgren, og aller mest Brødrene Løvehjerte, som jeg leste om og om igjen, men etter hvert ble jeg også veldig glad i en ganske ukjent ungdomsbok hun har skrevet som heter «Britt-Mari letter sitt hjerte». Det er også en dagbok!

 

Les intervju med Elin Hansson, nominert med boka Blyanthjerte

 

Hvem ser du for deg når du skriver – hvem skriver du for?

Hm. Jeg gjør veldig mye research til Lik Meg-serien, så jeg ser ofte for meg noen av de barna jeg har snakket med i researchen, de som har gjort mest inntrykk. Jeg ser også for meg mamma og søstrene mine og datteren min, og meg selv som barn. Jeg har alltid drømt om å skrive en roman som skulle være et brev til meg selv som den jeg var da det stormet som verst i de vanskeligste barne- og ungdomsårene, om at det går bra, det går over, bare hold ut. Kanskje dette er første ledd i dette prosjektet?

Les intervju med M. Audhild Solberg her – nominert for Harpa

Hvilke tanker gjør du deg om å skrive for barn versus å skrive for voksne?

Jeg har skrevet TV-seriemanus for barn i 20 år, så dette er en målgruppe jeg føler at jeg vet hvordan man når fram til. Det å skrive for voksne virker skummelt og vanskelig, og dessuten så er det jo mange utrolig bra forfattere som skriver for voksne – jeg tenker at barn og ungdom kanskje har et større udekket behov der enn voksne. Også er det jo en kjempeutfordring å få barn og ungdom tilbake til litteraturen igjen. Tenk å være den som knekker DEN koden!

Les intervju med Mina Lystad – nominert for Fake

Hva betød litteratur for deg da du var barn?

Som sagt; veldig mye! Og jeg elsket å skrive selv også. Og å dagdrømme videre på de historiene jeg leste. Jeg er så glad for at jeg klarte å bli en som lever av skriving, det var min største og skumleste drøm før jeg turte å begynne ordentlig med det.

 

Har du en litterær helt fra barnelitteraturen?

Jonatan Løvehjerte. Uten tvil. Også ble det Kim Karlsen.

 

Hvilken forfatter, død eller levende, ville du byttet forfatterskap med?

Altså hvem jeg skulle ønske jeg hadde skrevet bøkene til? Cora Sandel.

 

Hva er det største du kan oppnå som forfatter av barnebøker – har du et mål og en drøm?

Ja, at jeg klarer å skrive bøker som får barn og ungdom som vanligvis ikke leser bøker, til å begynne å lese. For litteratur er noe helt annet enn TV-serier og YouTube-klipp. De går glipp av noe stort og viktig ved bare å glo på de skjermene sine!