Levende og døde – en bok som river og imponerer

Når du har lest ferdig denne, må du bare sitte i fred og puste, nyte følelsen av å ha opplevd noe fundamentalt, fått innsikt i noe vondt og vakkert. Levende og døde av Han Kang – les den: kjøp boka, last ned lydboka eller e-boka, bare finn en måte.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Hva skal jeg gjøre for å glemme, undrer hun i mørket. Hvordan skal jeg glemme det første slaget? Øynene hans – som først hadde sett taust på henne, rolig, nesten uinteressert, som om han hadde en helt dagligdags arbeidsoppgave foran seg. Henne selv – som satt der mens han løftet armen og tenkte: Herregud, han har virkelig tenkt å slå meg. Hånden hans ­– som traff henne så hardt at hun først var redd nakkevirvlene skulle knekke.

Noen bøker gjør både godt og vondt på samme tid når du leser dem. Språket beroliger deg og nærmest stryker sinnet ditt, men innholdet river i deg – gjør deg kvalm og trist, sint.

Han Kang, Levende og døde, oversatt roman, boktips, beste bok, Pax Forlag

Levende og døde av Han Kang er en slik roman. Den er vakker og bestialsk – sorgfull og poetisk. Du leser beretningen med en flimring i brystet, en sjelesorg som stadig truer med å utfolde seg.

Jeg får plankebiter kilt inn mellom skulderbladene, leddene mine blir presset så langt fra hverandre som fysisk mulig og kroppen min vrir og krummer seg, vær så snill, stopp, jeg tok feil, mellom hvert gispende sekund, de stikker en syl under fingerneglene og tåneglene mine, pust, inhaler, spytt, vær så snill, stopp, jeg tok feil, stønn, mellom hvert sekund, enda et skrik, tilintetgjør kroppen min, nå, vær så snill, utslett kroppen min nå

Romanen Levende og døde handler om et folkeopprør og påfølgende massakre som fant sted i Gwangju i Sør-Korea i 1980. Perspektivet skifter mellom ulike personer og deres opplevelser under opprøret, både før, under og etter døden. Vekslingen er elegant og sømløs, og gir samtidig romanen en original og dynamisk form, som forsterker et allerede sterkt budskap ytterligere.

Noen minner leges aldri. De falmer ikke, selv om tiden går; alt annet blir gradvis slitt ut, unntatt akkurat de erindringene. Verden glir inn i mørke, som om lyspærene slukner, en etter en. Jeg vet at jeg heller ikke er trygg.

I en verden der brutalitet og rå makt så ofte får rå, står denne romanen som et lysende manifest for kjærlighet, mot og menneskeverd, og som et minneskrift over falne. Det kan gjøre vondt å lese boken, men berikelsen er verdt hvert sekund du tilbringer i Han Kangs univers. Merk deg denne forfatteren. Hun er en av de bemerkelsesverdige og betydningsfulle – en av dem som ikke vil falme.

Levende og døde, Han Kang, beste bok, boktips, lese i sommer