Lesing fører til store ting

I år handler ARKs barnebokpris om lesing og mestringsfølelse.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

ARKs barnebokpris er en litterær pris som tildeles årets beste barnebok. Juryen består av 10 000 femte-, sjette- og sjuendeklassinger fra skoler over hele landet.

4. desember skal vinneren av prisen kåres. Da inviterer vi i ARK til en storslagen prisutdeling på Gyldendalhuset i Oslo med blant andre Alexx Alexxander og kulturministeren på scenen – samt masse barn i publikum, de aller viktigste gjestene våre.

Lesing fører til store ting

I år handler ARKs barnebokpris om lesing og mestringsfølelse. Mange barn gruer seg og kjenner på en klump i magen når de skal lese høyt foran klassen.

Å lese er nøkkelen til både læring og glede og kan føre til store ting i livet. For å sette fokus på dette temaet overrasket vi derfor flere barn under det barna trodde var helt vanlig audition for barnebokprisen. Uten å røpe for mye, kan vi trygt si at barna både fikk hakeslipp og var kry som bare det da auditionen var over.

Se hva som skjedde under auditionen her:

Emina fra filmen er valgt som årets konferansier sammen med Simon Barsnes-Simonsen. For henne ble mestringsfølelsen på audition et godt vendepunkt i livet.

Emina, ARKs barnebokpris, lesing fører til store ting, lesemestring, leseglede, ARK Bokhandel

Hun forteller åpenhjertig om hvordan andres stygge kommentarer tidligere gjorde at hun gruet seg for høytlesing. Kulturminister Trine Skei Grande som selv har lesevansker, møter henne på scenen for snakke om lesing og dele ut prisen sammen.

Se kulturministerens hilsen til de nominerte til ARKs barnebokpris 2018:

Gruer seg for å lese høyt

Over 30% av barn i barneskolen synes det er vanskelig, flaut eller skummelt å lese høyt. Det viser en fersk undersøkelse Opinion gjennomførte for ARK om barn og lesing. Foreldrene forteller at lesing oppleves svært vanskelig, og at boken droppes ofte til fordel for mobilen.

Mestringsfølelse er kanskje det viktigste verktøyet for å synes at lesing er både gøy og givende. Som voksne er det viktig at vi viser at barna er gode nok som de er og bidrar til motivasjon og mestring.

 

5 grep for å hjelpe barn å lese

1: Mestringsfølelse

Fokuser på innsatsen de gjør når de leser, i stedet for å vektlegge på hvor “flinke” de er til å lese. Alle blir glad for et klapp på skuldra, uansett lesenivå.

2: Øv hver dag

Om det er avisen, en tegneserie eller en bok er ikke så nøye, så lenge det blir lest litt hver dag.

3: Snakk underveis

Gjerne still spørsmål og snakk med barnet om vanskelige ord eller formuleringer. Det gjør det enklere å forstå hva man leser og ufarliggjør “humper” underveis.

4: Vær en rollemodell

Legg vekk mobilen og finn frem boken selv. Om du ønsker å vise at lesing er gøy, er det viktig at barnet også ser at voksne selv engasjerer seg.

5: Ros

Vis tålmodighet for barnas lesing. Ikke stress, men prøv å kose dere sammen med lesingen. Motiver gjennom ros.

 

Årets nominerte til ARKs barnebokpris

Nordlys av Malin Falch (Egmont Kids Media)

 

Vi skulle vært løver av Line Baugstø (Aschehoug)

 

Nørd av Mina Lystad (Aschehoug)

 

En himmel full av skyer av Arne Svingen (Gyldendal)

 

Snøsøsteren av Maja Lunde og Lisa Aisato (Kagge)

 

Les mer om ARKs barnebokpris her