Lesing demper stress

Lesing er godt for helsa – sett deg et ambisiøst mål for leseåret 2019.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Har du ambisjoner om å lese mange bøker i år? Det er en glimrende idé. Ikke bare er det en fantastisk tidtrøyte, som også beriker livet ditt – det reduserer i tillegg stress.

Bok = stressdemping

Ifølge en britisk undersøkelse topper lesing listen over måter du kan slappe av på og fjerne stress i hverdagen. Det er mer effektivt enn for eksempel å lytte til musikk eller å gå en tur.

Å lese en bok er den ultimate avslapningen, viser undersøkelsen. Ifølge psykologene er grunnen at når man forsvinner inn i en bok, så konsentrer man seg om lesingen og fjerner seg fra virkeligheten. Spenninger i musklene og i hjertet løser seg opp, og pulsen synker.

Visstnok kan kun seks minutter med lesing redusere stressnivået ditt med hele to tredeler, ifølge en artikkel på vg.no.

For en fantastisk bivirkning av noe som allerede er så herlig som å lese en bok!

Sett deg mål

Med så gode grunner som dette, er det bare å sette seg et høyt mål for leseåret 2019. Hvor mange bøker ønsker du å lese? 5, 10, kanskje 30?

Jo flere bøker du leser, desto mer stress fjerner du fra livet ditt. Så ikke vær redd for å ha en høyt ambisjonsnivå!

 

Her har vi noen tips som kan hjelpe deg å nå målet ditt – uansett hva det er.

Sett av tid

Bestem deg for hvor mye tid du ønsker å bruke på lesing – daglig eller ukentlig. Kanskje du ønsker å lese 30 minutter hver dag, eller minst to timer i løpet av en helg. Sett deg et mål, så er det lettere å gjennomføre det!

Logg lesinga

Lag en liste over bøkene du leser og når du har lest dem. Kanskje kan du skrive et par stikkord om boka også, så husker du den bedre når du ser på listen i fremtiden en gang. Bruk mobilen til å logge bøkene du leser, eller kjøp deg en pen notatbok – så blir det enda morsommere å følge med på din egen lesing, eller å skryte av den til andre.

Konkurrer med noen

Finn en leseglad venn eller kollega og bestem dere for å konkurrere mot hverandre – i all vennskapelighet, selvfølgelig. Du kan også konkurrere mot deg selv. Har du oversikt over hvor mange bøker du leste i fjor? Slå rekorden din!

Be om tips

Be en du liker boksmaken til, om tips – en venn som leser mye og liker lignende litteratur som deg – eller kanskje en som liker en sjanger du ennå ikke har prøvd deg på. Gå til den lokale bokhandelen din og spør om råd – de som jobber i bokhandel, elsker å dele tips med kunder. Kanskje finner du en favoritt-ansatt som har tipsene som passer deg perfekt!

Rigg deg til

Lag en leseplass hjemme som er komfortabel og innbydende. Myke puter, store pledd, godt leselys – rigg deg til med en stor dampende tekopp og les i vei. Om du gjør det så deilig å lese som overhodet mulig, kan du knapt vente med å komme deg hjem, så du kan dykke ned i boka di igjen!

Les alt mulig

Pleier du å holde deg til kun én type sjanger? Er du en typisk krimelsker, eller leser du i hovedsak underholdningsromaner? Vær vågal, test en annen sjanger! Hva med en fantasyroman, en prisvinnende roman, eller kanskje en ungdomsroman eller en fantastisk barnebok? Ikke hold tilbake – våg deg ut på et eventyr.

Flere bokformater

Lytt til lydbøker, last ned e-bøker på et nettbrett eller en Kindle, kjøp deg billige pocketbøker eller de siste nyhetene i innbundet utgave – ulike formater kan dekke ulike lesebehov. For eksempel er det himmelsk med en bok på øret mens man går tur i skogen. Test det, vi lover du kommer til å elske det.

 

La leseåret 2019 begynne – det gjør deg til et mer avslappa og tilfreds menneske!

 

Boktips finner du her i ARK-bloggen eller på ark.no her