Lesetid i oktober: Hushjelpens rom

Gyldendals utvalgte LESETID-roman for oktober er den lidenskapelige og kraftfulle romanen Hushjelpens rom av Fiona Mitchell.

Publisert: Skrevet av: Kjersti Herland Johnsen, redaktør i Gyldendal Norsk Forlag

Fiona Mitchell: Hushjelpens rom

Oversatt av Jan Christopher Næss

 

«Jeg elsket alt ved denne boken!» Claire Douglas

En Barnepiken for vår tid, er Hushjelpens rom blitt kalt, med referanse til Kathryn Stocketts suksessroman om sorte hushjelper og deres hvite fruer i Sørstatene på 1960-tallet. Men i Fiona Mitchells roman befinner vi oss i nåtidens Singapore. Søstrene Dolly og Tala er langt hjemmefra. De sliter fra morgen til kveld som hushjelper i rike husholdninger for å kunne sende penger hjem til familien på Filippinene.

Meld deg på førjulskveld med LESETID i Oslo 1. november kl. 17–19!

Dolly savner datteren Mallie, men trøster seg med at det hun tjener, vil sikre Mallie et bedre liv enn det hun selv har hatt. Tala, derimot, har fått nok av blodslitet og er opprørt over de historiene hun hører fra andre filippinske tjenestepiker. Så da en anonym blogger begynner å gi gode råd på nettet om hvordan man skal ha kustus på hushjelpene, trosser Tala frykten for å bli deportert og går til motangrep.

Gyldendals utvalgte LESETID-rom for oktober er Hushjelpens rom, av Fiona Mitchell, boktips

Jules er også langt hjemmefra. Hun har sagt opp jobben som jordmor hjemme i England for å flytte til Singapore med ektemannen. Der forsøker hun å få seg en ny omgangskrets, men har vanskelig for å finne sin plass blant de privilegerte vestlige kvinnene i byen, og møtet med Dolly og Tala blir en tankevekker.

Forfatter Fiona Mitchell har studert engelsk litteratur ved Universitetet i Sussex, og arbeidet tidligere som journalist. Hun bor i London med sin mann og datter, men har tidligere bodd nesten tre år i Singapore, og det var blant annet møtet med landets klasseforskjeller som inspirerte henne til å skrive debutromanen Hushjelpens rom. Historien ropte etter å bli fortalt, sier forfatteren i dette intervjuet med magasinet The Gloss.

Rosen har haglet over den engasjerende romanen. «En vakkert skrevet debutroman som er både rørende og humoristisk, med hovedpersoner jeg virkelig brydde meg om. Jeg elsket alt ved denne boken!» skriver forfatteren Claire Douglas, som selv er kjent for romanen Ung kvinne forsvunnet. «Lidenskapelig» og «kraftfull» er blant adjektivene som Daily Mails anmelder hentet frem, og fortsetter. «Den gir et uforglemmelig bilde av hvordan noen, selv i våre dager, kan behandle de som har mindre enn dem selv.»

«… en underholdende, rørende og anbefalelsesverdig roman. For en debut!» Ukebladet Søndag

«En velskrevet og svært rørende roman … noen ganger vanskelig å tro at det er fiksjon. Virkelig glimrende.» Heat

 

Følg Lesetid på Facebook og få bokinformasjon, konkurransemuligheter og invitasjoner til arrangementer. www.facebook.com/lesetid

 

 

Kjersti Herland Johnsen, redaktør for oversatt skjønnlitteratur i Gyldendal Norsk Forlag

Kjersti Herland Johnsen, redaktør for oversatt skjønnlitteratur i Gyldendal Norsk Forlag, er en av ARK-bloggens mange gjesteskribenter. En gang i måneden skriver hun om forlagets eget konsept LESETID her i ARK-bloggen.