Lesetid i mars: Blybryllup

Gyldendals utvalgte LESETID-bok for mars er den mørke og vittige romanen Blybryllup av svenske Sara Paborn.

Publisert: Skrevet av: Kjersti Herland Johnsen, redaktør i Gyldendal Norsk Forlag

Sara Paborn: Blybryllup

Oversatt av Bodil Engen

 

Hvorfor er det alltid de som roper høyest som skal få det som de vil? Både på jobben og hjemme? Kanskje er det ikke det.

Hovedpersonen Irene i Sara Paborns roman  Blybryllup er stille av seg. Hun er bibliotekar, elsker bøker og hagearbeid, og har i trettini år vært gift med håndverkeren Horst. Hun er blitt stadig mer lei av arrogansen og spydighetene hans, og den dagen han har byttet ut lesekroken hennes på loftet med sitt eget stereoanlegg, har Irene fått nok.

Da hun tilfeldigvis finner en bortglemt kiste med blylodd i kjelleren, står det plutselig klart for henne: Hun skal én gang for alle kvitte seg med mannen sin. Med stor entusiasme og oppfinnsomhet begynner Irene sin reise fra stille mus til amatørkjemiker med dødelig kunnskap om giftstoffer.

Lesetid, Blybryllup, Sara Paborn, Gyldendal, romaner, underholdning, boktips

Blybryllup er en morsom bok med mørke undertoner, og en halsbrekkende skildring av et ekteskap i oppløsning. Med bitende humor skildrer den en moden kvinnes mildest talt overraskende vei til friheten.

Hvor mye kan man forvente av livet sitt?

Forfatteren Sara Paborn har aldri hatt det så morsomt mens hun har skrevet en bok.

– Det er nok første gang jeg har forstått at man som forfatter kan ta hvilke rolle som helst, sier hun.

En LESETID-bok byr på underholdning og innsikt. Den viser deg verden, skaper gjenkjennelse, men  viser deg også noe nytt og overraskende. Først og fremst er det en bok som tar deg med til et sted der du vil være.

Blybryllup er også en hyllest til lesningen, og er blitt en favoritt blant lesere, bibliotekarer og bokhandlere. Beskrivelsene av «moderniseringen» av det lille biblioteket som har en overivrig (og ikke særlig litteraturinteressert) sjef, er tragikomiske – men også på arbeidsplassen tar Irene seg til rette med geriljalignende metoder.

En anmelder skriver dette om fryden ved å lese denne boken, og reflekterer også over hva den dypest sett handler om:

«Blybryllup er veldig, veldig morsom. Egentlig er det jo makabert å sitte og kose seg og le høyt mens man leser om noen som forsøker å forgifte mannen sin. Men Sara Paborn klarer å overbevise leseren om at alt som skjer, er fullstendig rimelig. Samtidig planter hun tanker av mer alvorlig slag hos leseren: Hvor mye kan man forvente av livet sitt?»

Kritikerbegeistring

I Sverige har Blybryllup allerede solgt ca. 10 000 eksemplarer etter utgivelsen i 2017, og kritikerne er fulle av lovord.

«Sara Paborn skriver med uavbrutt godt humør. Som i sine tidligere bøker har hun en forledende lett tone. På overflaten skriver hun en underholdende roman der vi vugges inn i en ikke spesielt from forhåpning om at Irene skal lykkes i å gjennomføre planen sin. Men det ville være urettferdig og altfor enkelt å sette seg fast i en slik lesning. Under det friksjonsfrie språket åpnes andre lag.» Svenska Dagbladet

«Men det er noe med Sara Paborn, noe annet. Hun kan ikke bare fortelle en historie – det kan mange – men hun fletter den mellom indre og ytre hendelser, mellom ungdommens forhåpninger og den kommende alderdommens bitterhet, på en måte som bygger beretningen, men aldri lineært. Dessuten befinner humoren hennes, en ikke uviktig bestanddel, seg på et mer lavmælt, sofistikert nivå. Den føles aldri søkt. Blikket hennes for detaljer eller hverdagshendelser som rommer hele livet, og døden, er små minimalistiske underverk.» Dagens Nyheter

«Blybryllup er ganske riktig en underholdningsroman, om man med det mener at den er lett tilgjengelig, ofte morsom og med store muligheter for identifikasjon. Men den er også mørk og intelligent med et tyngre, eksistensielt tema i bunn.» Expressen

LESETID

Blybryllup  inngår i Gyldendals nye serie LESETID. En LESETID-bok er en bok som byr på underholdning og alvor. Det er en bok som viser deg verden, som skaper gjenkjennelse, men også viser deg noe nytt og overraskende. Først og fremst er det en bok som tar deg med til et sted der du vil være.

Les mer her: LESETID – nytt konsept fra Gyldendal

Følg Lesetid på Facebook, og bli invitert til bokarrangementer: www.facebook.com/lesetid