Leksikon om lys og mørke

Ei bok om det vakreste og det vondeste i livet, om hvordan ondskap kan vokse ut av ydmykelse og utenforskap – men også om overlevelse og samhold.

Publisert: Skrevet av: Jannicke Storm Glomsrød, ARK-bloggen

Simon Stranger er aktuell med en ny kritikerrost roman, Leksikon om lys og mørke. Dette er et dobbeltportrett av skomakersønnen Henry Rinnan, som ble torturist og en av norgeshistoriens mest forhatte menn, og en familie som aldri ville blitt den samme om ikke Norge ble invadert i 1940.

Kjøp e-boka her

Simon Stranger er en unik forfatter. I denne romanen vever han en historie som fester seg i deg for alltid – en skulle nærmest tro blekket i boka var ispedd sjelelim.

Leksikon om lys og mørke, Simon Stranger, Aschehoug, Henry Rinnan, andre verdenskrig, boktips, ARK anbefaler

Da Stranger fikk vite at hans kones familie bodde i huset der Rinnan-banden holdt til under krigen, begynte han å grave i historien til den jødiske Komissar-familien – de som overlevde, og de som ble drept.

Det Stranger gravde seg frem til, og som han viser deg i denne episke fortellingen, er menneskeheten på sitt aller mørkeste, men også på sitt vakreste.

I den jødiske tradisjonen sier man at et menneske dør to ganger. Den første gangen når hjertet slutter å banke og synapsene i hjernen slukker, som i en by der strømmen går. Den andre gangen er når navnet til den døde sies, leses eller tenkes på siste gang, femti eller hundre eller fire hundre år senere.

Kjære Hirsch. Dette er et forsøk på å utsette den andre døden og skyve glemselen unna, for selv om jeg aldri kan fortelle hele historien om hva som hendte med deg, kan jeg løfte frem biter den, sette dem sammen og gi liv til det som er forsvunnet. Jeg er ikke jøde, men mine barn, dine tippoldebarn, har jødisk blod. Din historie er deres historie. Hvordan kan jeg, som far, forsøke å forklare dette hatet?

Formiddagen ved snublesteinen førte meg snart til småbyer og steder jeg aldri hadde vært i, til arkiver, til samtaler, til bøker og familiealbum. Mest av alt førte den likevel frem til fortellingen om en helt spesiell villa i utkanten av Trondheim. En historie så makaber og uhyrlig at jeg først ikke trodde det var mulig, for denne eneboligen blander vår felles familiehistorie med historien om Henry Oliver Rinnan, en ung mann som endte med å bli en av de verste nazistene i Norge.

Et hus med kallenavn på B.

«Bandeklosteret.»

Dette er en roman om hvordan utenforskap, sinne og ydmykelser kan få frem det ondeste i et menneske. Samtidig er det en fortelling om samhold, overlevelse og evnen til å leve videre.

Leksikon om lys og mørke er en nydelig, storslått, sterk og briljant roman – som befester Simon Stranger som en av våre beste nålevende forfattere.

Hold kikkerten din retta i hans retning framover – det vil betale seg!

 

Skrevet om Leksikon om lys og mørke

«Denne boken er på en og samme tid intens og med et veldig driv – samtidig som språket har en nærmest svevende lett kvalitet.» Sindre Hovdenakk, VG

«Simon Stranger med sterk rapport fra fryktens hus (…) Besettende vri på velkjente myter fra andre verdenskrig.» Fredrik Wandrup, Dagbladet

«Mesterlig og grufullt om jødefamilien og bøddelen fra Levanger» Stein Roll, Adresseavisen