Lars er lol – spennende barnebokdebut

Lars er lol av Iben Akerlie har denne høsten fått mye positiv oppmerksomhet i mediene. Akerlie har skrevet en fortelling som balanserer mellom humor og alvor. Boken handler om vennskap, medmenneskelighet og å våge å være annerledes, og er også nominert til ARKs barnebokpris 2016.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Lars er lol handler om en jente som heter Amanda. Etter sommerferien er Amanda enda mer forelsket i Adam enn noen gang, og i tillegg gleder hun seg til å bli fadder for en søt seksåring. Men allerede første skoledag legger skjebnen hindringer i veien for henne. Adam dynker henne foran alle ute i skolegården, og hun får tildelt den nye gutten i klassen som fadderbarn, Lars. Lars har Downs syndrom, og livet er i det hele tatt ikke blitt helt som Amanda hadde ønsket.

Hun får en rekke utfordringer og ender med å gjøre noe fryktelig dumt, for å bli likt av de kule. Hun sårer Lars. Da først går det opp for Amanda hva som virkelig er viktig her i livet. Og hun begynner på den harde veien tilbake til tilgivelse og respekt – fra Lars, vennene og seg selv.

Jeg skal altså ikke bli fadder til en nusselig seksåring som alle andre i klassen. Jeg skal i stedet få et fadderbarn som er like gammel som meg selv, men som allikevel trenger en fadder fordi han er ny på skolen og i tillegg har det som heter Downs syndrom?

Jeg vet helt ærlig ikke om jeg skal le eller gråte. Dette føles som det aller verste som noensinne kunne skje meg. Verre enn ulykkelige forelskelser og offentlige neddynkinger, og jeg kan merke at jeg blir sint av all denne urettferdigheten. Hvorfor skal jeg være så forbasket uheldig hele tiden? Hvorfor går ingenting min vei?
Utdrag fra boken

Lars er lol er en flott barnebok som fortjener å leses. Den er humoristisk, sjarmerende og samtidig viktig – og ikke minst tidsriktig. Tematikken i boken er aktuell for barn i dagens Norge – samtidig som noe tidløst flettes inn: Viktigheten av vennskap, respekt, å våge å være seg selv og ikke bukke under for presset.

 

«Iben Akerlie (28) briljerer med helstøpte personer og engasjerende handling i barneboken Lars er LOL – som smeltet denne leseren.» Kristine Isaksen, VG

«[…] en sjarmbombe av en roman, som viser hvorfor barnelitteraturen også må speile hverdagen til norske barn akkurat nå.» Marie Kleve, Dagbladet