Krimforfatternes egne Nesbø-favoritter

I forrige uke var det duket for den store Macbeth-lanseringen til Jo Nesbø. Men hvilken av Jo Nesbøs tidligere bøker liker norske forfattere best?

Publisert: Skrevet av: BOK365

I stedet for å trekke frem en av de opplagte og mest kjente favorittbøkene av Jo Nesbø, og dem er det mange av, har jeg lyst til å nevne en nokså «ukjent» roman fra 2002: Sorgenfri, som er den fjerde boken om Harry Hole, sier Tom Egeland.

– Et av Jo Nesbøs særtrekk er evnen til å skrive intrikate plot som både opplyser og villeder leseren, og som lurer oss til å tro at vi har skjønt noe forfatteren har villet holde skjult. Og så oppdager vi at han, elegant, har manipulert oss til å tro nettopp det.

En litt annen Nesbø

– Særlig i de senere romanene har Nesbø også klart å blande kriminalmysteriet med thrillerens intensitet – i et Sin City-aktig Oslo-univers litt på siden av virkelighetens Oslo. I Sorgenfri  møter vi en tidlig og litt annen Jo Nesbø. Romanen er et kriminalmysterium der Nesbø leker både med sjangeren og med stilistiske og språklige virkemidler.

Macbeth, Jo Nesbø, Macbeth, krimroman, krim, boktips, bestselger, Aschehoug, krimtips, bokhandel. nettbokhandel

Sorgenfri  ligger tettere på den klassiske kriminalroman enn thrilleren, og både kriminalintrigen og Nesbøs bruk av alle verktøyene i den kriminallitterære verktøykassen imponerte meg stort da jeg leste boken, sier Egeland.

Mye å lære av en mester

Jørgen Jæger velger seg Marekors, som han selv delvis i brukte sin egen «krimforfatter-utdanning»:

– Jeg leste faglig for å lære og leste slutten først. Så moret jeg meg underveis med å merke meg hvor Nesbø hadde lagt ut sine små, umerkelige spor. Mye å lære av en mester. Jeg likte Marekors godt, den var spennende og logisk bygget opp, med pussige finurligheter innimellom, på grensen av det realistiske. Hvem putter et lik inn i en vannmadrass og har loddeutstyr og det som trengs tilgjengelig for å lime den igjen?

Rødstrupe er favoritten

– Jeg er nok ikke alene om å ha Rødstrupe som Nesbø-favoritt, sier Jørn Lier Horst. – Der møter vi Harry Hole for første gang på norsk jord. Fortid og nåtid flettes sammen på elegant måte.

Og Horst har rett. Han er slett ikke alene om sitt valg:

Rødstrupe er favoritten, fastslår Gunnar Staalesen. – Det er i den boken Harry Hole får alvor trer frem. Alvoret i bokens bakgrunnshistorie gir den dessuten et ekstra perspektiv, og jeg anser fremdeles dette som den beste boken Jo har skrevet, med Frelseren som en god nummer to.

Også Monika Yndestad har Rødstrupe som favoritt:

– Dette var mitt første møte med Harry Hole, og jeg ble mektig imponert over denne pageturneren. Rødstrupe har driv og spenning som går over flere tidsplan, og holder høy internasjonal klasse. Og uten å spoile for mye, så har den en åpen slutt som trigget videre lesning av Hole-universet.

Wiik velger Panserhjerte

– Nesbø er favoritt uansett, men skal jeg velge blant favorittene står Panserhjerte mitt hjerte nær, sier Øystein Wiik. – Kanskje fordi Panserhjerte gir hjertebank som gjaller, og har et dragsug i seg som er sjeldent! Jeg er svært spent på hva Jo «William S» Nesbø har å by på i Macbeth!

 

Forfatternes Nesbø-favoritter finner du her:

Sorgenfri av Jo NesbøRødstrupe av Jo Nesbø Marekors av Jo Nesbø Panserhjerte av Jo Nesbø Frelseren av Jo Nesbø