Kraft, den nye styrkedrikken

Gry Hammer gjesteblogger om sin nye bok, Kraft og andre styrkedrikkerog gir deg en oppskrift fra boken!

Publisert: Skrevet av: Gry Hammer, forfatter (Cappelen Damm)

Du kan med fordel bytte ut minst to av kaffekoppene med en styrkende kopp buljong hver eneste dag. La god, gammeldags kraft bli din nye kaffe, eller din nye smoothie, for den saks skyld. Forøvrig kan kraft være base til den nydeligste grønne smoothie også. Du finner et vell av baser på ulike typer kraft, samt lekre styrkedrikker og snop i min nyeste bok Kraft og andre styrkedrikker.

Årsaken til at jeg anbefaler deg å bytte ut kaffe med en gelatinrik kopp buljong er at kraften inneholder næring i form av proteiner, vitaminer, mineraler og fett som gjør at du holder deg kvikk og våken om dagen og som gjør at du blir rolig til sinns om kvelden og sover som et barn. Mye bedre for sånne som meg, som ikke kan drikke så mye som en kaffetår etter kl 18 uten at det går utover nattesøvnen. Kaffe slår seg på magen også, om jeg drikker for mye av det sorte gull. Jeg er ikke alene om å oppleve dette, dessverre. Kraft har motsatt virkning, den roer magen ned.

 

Kraft er medisin for tarmen og gjør magen glad

Glysin og glutamin, som er to viktige aminosyrer i gelatinrik kraft, styrker fordøyelsen. Spiser du mat som reparerer tarmen og normaliserer magesyreproduksjonen, vil tarmens slimhinner styrkes og forholdene for en god tarmflora (mikrobiota) legges til rette. Du har da lettere for å bryte ned proteiner, karbohydrater og fett til næring som kroppen lett forstår seg på å bruke som næring.

Gry Hammer, Kraft og andre styrkedrikker, kokebok, Cappelen Damm

Supermat for snørrete neser og såre halser

I disse vinterdager, hvor snør og gørr hører hverdagen til for veldig mange nordmenn, så er det ekstra lurt å slurpe i deg en kopp gelatinrik kraft. Den inneholder nemlig cystein, som styrker immunforsvaret og sender signaler til kroppens slimhinner om å løsne opp og tynne ut slimdannelse. Har du influensa, lungebetennesle eller er forkjøla er det derfor lurt å få i deg kraft.

 

Trenger ikke botox når du drikker kraft!

Egentlig en dårlig overskrift med tanke på at jeg ikke forstår hvorfor noen klarer å sprøyte noe som helst inn i fjeset. Modige er de som holder på med dette. Jeg hadde aldri turt og har evig nok med sprøyta til tannlegen. Men til gjengjeld så får jeg i meg rikelig med kollagen i form av gelatinrik kraft eller pulverisert gelatin eller kollagen. For hva det faktisk er som skjer når vi blir gamle? Kollagenet i vårt eget bindevev brytes ned etterhvert som vi eldes, fører til rynker. Derfor har skjønnhetsindustrien kastet seg over kollagenet og dyttet det inn i både kremer og masker, noe de tar seg godt betalt for.

Gelatinrik kraft er likevel bedre for deg enn all verdens dyre kremer og tilskudd. Kollagen brukes mye i plastisk kirurgi og som kunstig hud ved brannskader. Drikker du kraft fra friske dyr og fisk, får du også gode omega-3-fettsyrer som smører huden innenfra. Er kraften din gelatinrik, er det sannsynlig at den også er rik på hyaluronsyre, som kan forbedre hudens elastisitet og evne til sårheling. Studier viser at daglig bruk av kollagen hjelper mot aldring av huden. Kollagenet i kraft kan også redusere cellulitter.

 

Kraft i bein og armer

Kraft er gull for barn som skal bygge seg sterke, men like mye for eldre som lider av beinskjørhet eller vil forebygge beinskjørhet. Kraft bidrar også med viktige mineraler som kalsium, magnesium, kalium og fosfat. I tillegg til å være essensielle for svært mange av kroppens funksjoner, er mineralene viktige for å bevare hardheten i knoklene våre.

 

Bærekraftig og kraftfull

Sist men ikke minst så er kraft bærekraftig.

For det første så slipper vi å ta livet av så mange dyr, om vi tar oss bryet med å koke kraft på de delene som oftest blir dumpet av matindustrien, eller man i beste fall lager dyrefôr av det.

For det andre, så er denne maten full av næring og inneholder aminosyrer og mineraler som ikke rent muskelkjøtt har. For meg er det også viktig å støtte bønder som velger å la dyra leve i takt og pakt med naturen. Dyr har rett til å leve gode liv og til å spise naturlig og rein mat. Det gjenspeiles i kvaliteten på det vi igjen spiser.

Å spise hele dyret handler om helheten av bærekraft. Det er framtidsmat og ekte sikringskost for neste generasjon. Dette skrev jeg en hel bok om i fjor. I Den moderne jeger jeg gir deg en praktisk guide til hvordan du kan spise sunt og miljøvennlig i tillegg til mange oppskrifter på alt fra pålegg og brødmat, til middager og gratis mat man kan høste i naturen.

 

Hva er kollagen?

  • Det viktigste proteinet i bindevevet hos mennesker og dyr
  • Bygger opp hud, sener, ledd og brusk
  • Kollagen kan utvinnes ved å koke og ekstrahere bein, knoker, ledd, brusk og skinn
  • Kollagen løser seg lett opp både i varm og kald væske, og kan derfor blandes i smoothie, kaffe, te, vann, jus og annen væske.
  • Gelatin er kokt kollagen

 

OPPSKRIFT PÅ KYLLINGKRAFT (PASSER OGSÅ TIL HØNS)

Gir 3–4 liter kraft

 

HVA

2–3 kg kyllingskrog og/eller -bein, ev. også skinn og annet avskjær

3–4 liter vann (eller til det dekker)

4 ss eplesidereddik

1 gul løk

1 purreløk

1 hel sellerirot

4 gulrøtter

1 ts hel pepper

4 laurbærblad

 

HVORDAN

  1. Skyll skrog og ha i kasserolle og hell på vann til det dekker.
  2. Kok opp og skum av.
  3. Ha i øvrige ingredienser og trekk videre under lokk i minst 2 timer, gjerne i 12 eller 24 timer for en langtidskokt og ekstra nærende kraft.

PS! Kyllingkraft er mild og allsidig. Visste du at du kan lage en god fiskesuppe med  kyllingkraft som base? Bare prøv oppskriften på s. 116, så skal du se at jeg snakker sant. Grønnsaker og urter kan sløyfes for en mer nøytral kraftbase.

 

Jeg håper du finner inspirasjon i Kraft og andre styrkedrikker slik at du kommer i gang med å koke langtidskokt kraft. Det smaker nydelig og gjør så inderlig vel for både små og store.

 

Kraftklem fra Gry Hammer