Kim Leine – en mester i skitt og poesi

Kim Leine er en unik forfatter. Og Rød mann/sort mann er en unik roman.

Publisert: Skrevet av: Jannicke Storm Glomsrød, ARK-bloggen

Endelig tar Kim Leine oss med tilbake til 1700-tallets Grønland, i sin nye roman Rød mann/sort mann.

I likhet med Profetene i Evighetsfjorden ­– vinneren av Nordisk råds litteraturpris 2013 og oppfølgeren til denne frittstående etterkommeren – får Rød mann/sort mann det til å krible og klø i skinnet ditt, mens fortellingens lukter og syn nærmest fremkaller brekninger. Og det rare med det hele, som leser elsker du det!

Aldri er det vederstyggelige så vakkert og betagende som når Kim Leine maler frem de ulike skjebnene i den danske kolonien på Grønland tidlig på 1700-tallet.

Rød mann/sort mann, Kim Leine, Cappelen Damm, boktips, Profetene i Evighetsfjorden, Nordisk råds litteraturpris

Ingen klarer som Kim Leine å beskrive nød, sykdom, skitt og uhumskheter på en mer poetisk og vakker måte.

Mens folk dør som fluer av kopper og mystiske sykdommer, og menneskelig avfall stiger karakterene til oppetter leggene, fascineres man av melodien i språket, fascinerende vendinger og litterære krumspring i historien.

Rød mann/sort mann byr på vill natur – både i menneskene og i verdenen de lever i – åndemanere, sjelereiser, humor, drukkenskap og hor. Her er overgrep i alle former, forvirret misjonering, skjørbuk en masse, kjærlighet og fortvilelse. Og en hel masse lus … bøttevis!

Profetene i Evighetsfjorden var en ekstraordinær leseropplevelse, en roman som satte et uutslettelig preg på deg. Rød mann/sort mann gjør det samme – graver seg inn i deg og blir der, som en parasitt du hilser velkommen.

Nyt en fantastisk, fascinerende og særegen bok – og send en takk til høyere makter for at du lever i en moderne tid, der rennende vann og næringsrik kost er dagligdags, mens ren desperasjon ikke lenger er hverdagsnormen.