Killerinstinkt – vinneren av Uprisen er tilbake

Denne høsten er Thomas Enger, vinneren av Uprisen 2014, ute med sin andre bok for ungdom, Killerinstinkt.

Publisert: Skrevet av: BOK365

– Jeg vil skrive bøker ungdommer og voksne liker å lese, fordi de er spennende og fordi de har interessante karakterer folk kan kjenne seg igjen i. Og så liker jeg å veve et godt og intrikat krimplott, da, der mistanken kastes i mange retninger underveis, sier Thomas Enger. Denne høsten er han ute med sin andre bok for ungdom, Killerinstinkt (Kagge). I 2014 vant Thomas Enger Uprisen for sin roman Den onde arven.

Killerinstinkt handler om hvor godt man egentlig kjenner menneskene rundt seg. Når både eks-kjæresten og kompisen til Even Tollefsen blir funnet drept dagen etter revypremieren, blir mistanken raskt rettet mot ham.

Thomas Enger, Uprisen, Den onde arven ungdomsbok, gave til ungdom, Killerinstinkt, Kagge

– Jeg syntes det hørtes ut som et spennende premiss – at to ungdommer skulle bli funnet drept inne på en skole en tidlig morgen – og så utviklet plottet seg gradvis etter det, forteller Enger.

Men plottet utvikler seg ikke bare gradvis, men faktisk svært dramatisk. For snart blir det også tydelig både for Even og politiet at en ulykke som krevde livet til Evens far ti år tidligere, er viktig for etterforskningen. De neste dagene må Even både kjempe mot ryktene som sprer seg i bygda, og mot en drapsmann som ikke skyr noen midler for å fjerne alle spor etter seg.

– I skriveprosessen vokste det frem et behov hos meg for å si litt om hvordan et lite bygdesamfunn blir preget når noe stort og alvorlig skjer, og hvilke konsekvenser spredning av rykter, for eksempel, kan få. Men som alltid når jeg skriver bøker, er det behovet for å underholde som driver meg.

 

Hardy-guttene og Alistair MacLean

Thomas Enger skriver hovedsakelig krim for voksne, og er mest kjent for bøkene om journalisten Henning Juul. I 2013 debuterte han som ungdomsbokforfatter med Den onde arven (Gyldendal), som han året etter mottok Uprisen for.

For Enger startet kriminteressen allerede i ung alder:

– Jeg husker jeg slukte bøkene om Hardy-guttene i en periode, og det var muligens der min interesse for krimlitteratur startet – selv om jeg på ingen måte skal banne på det. Mange av Alistair MacLeans bøker leste jeg også med stor interesse. Det var de spennende historiene som fenget meg.

Hva må en god barnebok inneholde?

– Først og fremst må den være spennende. Den må ha et narrativ som skyver lesningen raskt framover, og interessante karakterer. Et innslag eller to av humor er heller ikke å forakte.