Kalypso – storpolitisk thriller og nordisk noir

Ingar Johnsrud debuterte i fjor med den kritikerroste thrilleren Wienerbrorskapet. Nå er oppfølgeren kommet. Kalypso er en storpolitisk thriller i møte med realistisk nordisk noir. Og dette er bra saker. Det ryktes allerede om at Ingar Johnsrud er vår nye Jo Nesbø.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Wienerbrorskapet ble en stor suksess da den kom ut januar 2015. Boken ble solgt til 20 land og høstet flotte kritikker fra alle kanter. Nå er forfatteren ute med oppfølgeren Kalypso, bok to i serien om politietterforskerne Fredrik Beier og Kafa Iqbal. Og dette er krim på høyt nivå.

terninger_6«Glem alt snakket om ‘den vanskelige andreboka’. Ingar Johnsrud fortsetter å levere krim på absolutt internasjonalt toppnivå. (…) Ingar Johnsrud har uten tvil lært mye av superstjernen Jo Nesbø når det gjelder nødvendigheten av fart, tempo og intensitet i historieoppbyggingen. Men som forfatter står han likevel fjellstøtt på sine egne ben. Johnsrud utviser litterær kvalitet av høyeste klasse – korthogd, presis og språklig variert som han er. Legg til en spenningskurve som gir ny mening til klisjeen om at ‘man ikke kan legge fra seg boka’, og konklusjonen er gitt: En soleklar sekser også denne gangen.» Sindre Hovdenakk, VG

Fredrik Beier kommer til seg selv på et sykehus. Legen påstår at han har forsøkt å ta livet sitt, med smertestillende og alkohol. Fredrik husker imidlertid ingenting.

I villaen til en forsvunnet enke ligger et lik, liket til en mann som ble erklært død for tjue år siden. I en kloakkum i Groruddalen ligger levningene etter en annen person. De to døde knyttes sammen av en hemmelig militæroperasjon etter jernteppets fall.

Fredrik søker hjelp hos sin kollega Kafa Iqbal, som han tidligere har næret sterke følelser for. Sammen jakter de på en morder som har mye å hevne og lite å leve for – en farlig kombinasjon.

Kalypso omtales som «en thriller som beveger seg fra sjelens avgrunner til stormakters kyniske spill med menneskeliv».

Det skjer hver sommer. Enkelte dager glir over landet så tropisk hete at luften dirrer. Asfalten svetter olje, trikken dunster kropp, og nordmannen glemmer hvor han bor, og forbanner varmen. Vinterstid gjøres regnskapet opp. Det var så kaldt at skinnet i uniformsjakken knitret da Fredrik Beier hevet armen og banket på døren. Bak vinduene i det gulmalte trehuset på Galgeberg, et reisverk fra tiden da byen het Kristiania og kloakken fløt gatelangs, dekket vide gardiner for innsyn. Men det steg røyk opp fra pipen. Skrikingen opphørte for en halvtime siden, hadde naboene forklart.

Dette er perfekt for deg som liker mørke, dystre, mer hardbarka thrillere, og som setter pris på at spenningsromanen du leser, også er godt skrevet.