Julegavetips til den som digger historie og biografier

Kjenner du en som sluker historiebøker og biografier?

Publisert: Skrevet av: Jannicke Storm Glomsrød, ARK-bloggen

Vi har alle en i slekta som elsker å lese om krigen, viktige personer og politiske saker som berører oss alle. Og som kanskje attpåtil er litt svak for morsomme kjendiser og livene deres.

Leter du etter den perfekte gaven til nettopp en sånn leser?

Vel, vær så god!

Her får du fem boktips innen historie og dokumentar

Under krigen av Ingar Sletten Kolloen

Dette er den store fortellingen om menneskene som levde under krigen i Norge. I Ingar Sletten Kolloens nye storverk Under krigen møter du menn og kvinner fra hele landet og i alle lag av folket. Denne første boka, Vi må ikke falle, tar for seg okkupasjonsåret 1940.

«Nøkternt og mektig (…) en historie, som vil åpne opp krigen i Norge for nye generasjoner» NRK

Under krigen, julegavetips historie

Årene med Elisabeth av Inger Merete Hobbelstad

«Krøll deg opp i godstolen og la deg skamløst fascinere av dette menasjeriet» Dagbladet

Dronning Elizabeth har hittil overlevd 14 statsministre – fra Winston Churchill til Boris Johnson. Hun er den monarken i verden som har sittet aller lengst på tronen. Boka bringer deg inn i dypet av de kongelige gemakkene. Her får du de ukjente historiene fra dronning Elizabeths eventyrlige år, drama, forelskelser, feider og skilsmisser, og et granskende blikk på hva det er som egentlig skjer når millioner av mennesker gråter over en prinsesses død eller fryder seg over et kongelig bryllup.

Årene med Elizabeth, julegavetips historie og dokumentar

Klubben: En granskning av Matilda Gustavsson

Han hadde vært omgitt av rykter om overgrep i årtier, Jean-Claude Arnault. 21. november 2017 ble journalisten Matilda Gustavssons reportasje om kulturprofilen publisert i Dagens Nyheter. Atten kvinner vitnet om voldtekter, trusler og trakasserier. Dette ble begynnelsen på en rekke hendelser som skulle få en av verdens tyngste kulturinstitusjoner til å slå sprekker for åpen scene.

«Viktig og velskrevet om den svenske skandalen som felte kulturprofilen og halve kongeriket» VG

Klubben, julegavetips dokumentar

Kan alle sjekke kalenderen av Sigrid Bonde Tusvik, Else Kåss Furuseth, Benedicte Wessel-Holst og Siri Kristiansen

«Det er deilig å kjenne seg igjen i problemene til en av Norges kuleste jentegjenger (…) Etter å ha lest boken vil jeg ha mer.» VG

I femten år har det vært Dikken, Siri, Else og Sigrid. De har pratet, festet, kranglet, ledd og grått. Kjærester har kommet og gått. Noen har fått barn, andre vet ikke om det noen gang blir noe av. Flere gjør suksess. Andre lurer på om de er i ferd med å bli nedbemannet. De er ikke de samme som da de møttes, og innimellom stormer det.

En middag hos Siri endte i en krangel som kunne splittet dem, i stedet bestemte de seg for å skrive bok. Denne boken er til deg som synes vennskap er like komplisert som kjærlighetsforhold, men som samtidig vet at du ikke klarer deg uten venninnene dine.

Kan alle sjekke kalenderen? Julegavetips

Jenta med minneboken av Bart Van Es

En vakker historie om krig og familie, og et menneske tapt og funnet.

Da lille Lien ble skilt fra de jødiske foreldrene sine i Haag under andre verdenskrig, var det ikke fordi hun ble tatt fra dem. I stedet ble hun gitt vekk – i et håp om at i alle fall hun ville bli reddet. Hun vokste opp i skjul, gjemt hos forskjellige fosterfamilier. Først da krigen var over, oppdaget hun at hun var den eneste overlevende i sin nære familie.

Dette er en fortelling om fellesskap og atskillelse, om kjærlighet og fremmedhet – om båndene som binder oss sammen, og smerten som holder oss atskilt.

«Opprørende om overlevelse (…) rystende lesning» Dagens Næringsliv

Jenta med minneboken, julegavetips dokumentar