Julegavetips: Fem krimbøker under juletreet

Legg grøssende god krim under juletreet i år!

Publisert: Skrevet av: Jannicke Storm Glomsrød, ARK-bloggen

Gode bøker er de aller beste julegavene – og for krimleserne er det lite som slår en skikkelig kvalitetskrim under juletreet.

Året som har gått, har bugnet av fantastisk litteratur og krim på høyeste nivå.

Vi har valgt fem av årets beste krimbøker til deg her, bøker du trygt kan pakke pent inn og legge under treet.

Og du, det er lov med ei lita krimgave til deg selv også.

Fem julegavetips til krimelskeren

Terapeuten av Helene Flood

Psykolog Helene Flood har denne høsten markert seg som et stort litterært talent og en fornyer av den psykologiske thrilleren. Terapeuten skildrer forvirringen som oppstår i et menneske når omgivelsene plutselig ikke lenger går i hop.

«Jippi, en krimforfatter som kan skrive!» Dagbladet

Terapeuten, julegavetips krim

Kjøp Terapeuten her

Mannen som døde av Antti Tuomainen

En fengende thriller fullspekket med svart humor om livet og døden, kjærlighet og svik.

Jaakko Kaunismaa er en suksessfull entreprenør i soppindustrien. En dag får 37-åringen en sjokkerende nyhet fra legen sin: Han er dødssyk. På toppen av det hele peker symptomene i retning av forgiftning – over en lengre periode har noen forgiftet ham.

Fast bestemt på å finne ut hvem det er som ønsker ham død, legger Jakkoo ut på en berg-og-dalbanereise hvor han møter svært spesielle karakterer og havner i de mest forunderlige situasjoner.

Dette er Aki Kaurismäki møter Arto Paasilinna i en Fargo-aktig roman full av begeistring og uventede vrier og vendinger.

«Forrykende, trist og uhyggelig morsom finsk krim» NRK

Mannen som døde, julegavetips krim

Kjøp Mannen som døde her

Sølvveien av Stina Jackson

Dette er gode saker! En spenningsroman om en forbrytelse og en studie av menneskets sinn.

I tre år har Lelle tilbrakt de lyse sommernettene i bilen. Han kjører ut på riksvei 95, som strekker seg gjennom landet og munner ut ved den norske grensen. Veien kalles Sølvveien. For tre år siden forsvant hans syttenårige datter sporløst, og forsvinningen hennes gnager Lelle i stykker.

Svenske lesere kåret Sølvveien  til «Årets bok 2019». Høsten 2018 ble den også utnevnt til «Årets beste krim» av Svenske Deckarakademin, og i august ble Jackson tildelt prestisjefulle Glassnøkkelen for «Beste nordiske krim».

«Ny svensk krimkomet.» VG

«Plottet er godt, språket er nøye tilpasset den underliggende stemningen. Det er et fåmælt folkeslag som beskrives, men det er sterke følelser som dirrer under overflaten. Det er spenning helt frem til mål.» Adresseavisen

«Stort bedre blir det ikke. Dette er bra. En uhyggelig, nifs og velskrevet krim uten blodige detaljer.» Stavanger Aftenblad

«Genuint kreativ krim fra Sverige» Aftenposten

Sølvveien, julegavetips krim

Kjøp Sølvveien her

Furet/værbitt av Anne Holt

Selma Falck våkner til et mareritt. Hun er naken i en brennende hytte på snaufjellet. Hun husker ingenting, aner verken hvor hun er eller hvordan hun har havnet der. Med nød og neppe kommer hun seg seg ut av koia. Uten klær, i et par altfor store gummistøvler, ser hun hytta brenne ned til ingenting. Det er ingen tegn til bebyggelse i nærheten, temperaturen synker og en snøstorm setter inn.

Mens Selma kjemper mot skader og frost, sult og tørst, kommer minnene tilbake i brokker. Hun strever med å sette dem sammen, men etter hvert danner det seg et skremmende bilde av det siste halvårets hendelser. Selma innser at det er livsviktig å overleve og komme seg raskt tilbake til sivilisasjonen. Stor urett må stanses, og det står om selve nasjonens framtid.

«(…) skremmende god samtidskommentar.» Dagbladet

«Proff til fingerspissene. (…) skremmende aktuelt og viktig.» VG

«(…) boka har altså noe såpass sjeldent i denne sjangeren som et konkret budskap. At dette budskapet er blitt enda mer aktuelt i tida mellom romanen ble skrevet til den nå er utgitt gjør den nærmest til en grøsser.» Dagsavisen

Furet/værbitt

Kjøp Furet/værbitt her

Se en annen vei av Torkil Damhaug

En intens psykologisk thriller fra et høstmørkt, vakkert og brutalt Budapest.

To hjemløse gutter i Budapest stjeler noe de ikke burde stjålet. Kort tid etter jages de av byens mest hensynsløse menn. Den norske medisinerstudenten Marlen Glenne trekkes inn i den dødbringende jakten ved en tilfeldighet. Dette tvinger henne også til å måtte se mørket i sin egen fortid.

«I denne vidtfavnende, forviklingsrike teksten forenes sjelelig dybde, ytre spenning, politisk-historisk utsyn og moralfilosofisk alvor. (…) I sin sjanger er dette en topproman.» Stavanger Aftenblad

«Torkil Damhaug har skrevet en bok det er svært vanskelig å legge fra seg. En bok der leseren blir drevet frem fra side til side nesten uten mulighet for en pause. (…) Det er, kort og godt, en drivende god bok Damhaug har skrevet, og det spørs om ikke forfatteren kan gjøre plass i våpenskapet til nok en Rivertonpris.» Fædrelandsvennen

Se en annen vei, julegavetips krim

Kjøp Se en annen vei her