Ina-Janine Johnsen byr på hverdagsmat og matglede

Å lage mat er en ren glede for noen og et kjedelig pliktløp for andre. Ina-Janine Johnsen ønsker å spre matglede i det ganske land – og som populær matblogger, kokebokforfatter og matskribent er hun godt i gang med å nå målet sitt.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Ina-Janine Johnsen har vært gjestespaltist i A-magasinet og fast skribent for matmagasinet NORD. Hun står bak bloggen Mat På Bordet, som ble kåret til årets matblogg i 2015.

Tidligere har Ina-Janine gitt ut to kokebøker. Mat på bordet fra morgen til kveld er en kokebok med 125 deilige hverdagsoppskrifter. Eltefritt brød og himmelske kaker byr på geniale brød og hjemmebakst du virkelig kan imponere med.

Kjøp Mat på bordet her

Kjøp Eltefritt brød og himmelske kaker her

Til høsten kommer matbloggeren med ny kokebok om hverdagsmat, der hun vil fortsette sin entusiastiske misjonering for den gode og sunne hverdagsmaten. Det er bare å glede seg!

Frem til lansering vil Ina-Janine ukentlig dele noen av sine matoppskrifter med oss her i ARK-bloggen. Og som en hyggelig intro til den glade matreisen hun skal invitere oss med på fremover, tenkte vi det var på sin plass å bli litt bedre kjent med henne først.

 

Kan du huske når din lidenskap for mat ble vekket for alvor?

Jeg fikk min første kokebok, Betty Crocker’s Cookbook for Boys and Girls (har den ennå), i bursdagsgave da jeg rundet 10 eller 11. Da gikk jeg straks ut på kjøkkenet og lagde arme riddere til frokost til familien – har likt å lage mat ever since.

Jeg fikk på alvor lyst å gjøre noe med mat for ca. 20 år siden. Da jobbet jeg i Oslo, og undersøkte om jeg kunne gå på kokkeskole parallelt med jobb. Eneste mulighet var Gastronomisk Institutt, som da kun holdt til i Stavanger. Så flyttet vi til London, og jeg tok en pause fra arbeidslivet og gikk et år på Leiths School of Food and Wine. Da jeg fikk diplomet mitt, var jeg samtidig høygravid. Barn nummer to kom tett etterpå, og jeg ble hjemmeværende. Da vi flyttet tilbake til Norge, begynte jeg i jobb igjen og startet etter hvert bloggen Mat På Bordet som et lite sideprosjekt på hobbybasis. Det er 8 år siden. I fjor hadde bloggen 3,5 millioner sideanvisninger.

Din neste kokebok skal handle om hverdagsmat – har du noen praktiske tips til familier som sliter med å få tid til å gjøre alt som skal gjøres i hverdagen og samtidig sørge for sunn og god mat på middagsbordet?

Planlegging er gull og snarveier er lov. Generelt så synes jeg det er litt leit at mange synes at de ikke har tid til å lage mat. Man tar seg tid til å trene, gå på café, se på TV, osv, men jeg får inntrykk av at mange nedprioriterer noe som er veldig viktig – å lage/tilberede mat som er god og næringsrik. Jeg mistenker at mange har misforstått – at de tror at god mat laget fra bunnen av, tar lang tid å tilberede og ikke minst er vanskelig. Jeg håper å få folk over den terskelen med mine middagsoppskrifter – friste dem tilbake på kjøkkenet. Og når det er sagt, så trenger man ikke være like flink hver eneste dag. Så lenge man gjennomsnittlig kommer godt ut av det, så er «usunn» eller «ferdiglaget» mat helt greit innimellom.

Hvis du må velge, hvilken matrett er din absolutte favoritt og hvorfor?

Å, den var vanskelig! Det kommer helt an på hvem jeg er sammen med og ikke minst hvor jeg er. Det varierer også i løpet av året. Jeg elsker salater og grillmat om sommeren og varme, lune retter om vinteren. Jeg spiser også generelt mer fisk om sommeren rett og slett fordi jeg da stort sett er nærmere en god fiskehandler enn når jeg bor i Oslo.

Så får jeg også litt dilla på retter. Da barna flyttet ut i høst, fikk vi helt dilla på sashimisalater til middag. Nå er det risotto som rår. Utrolig nok finnes det ikke en eneste risottooppskrift på bloggen min – det skal straks rettes!

Hva slags mat synes du er morsomst å lage?

Gjærbakst. Og gjerne noe som må trilles. Jeg elsker å trille rundstykker eller boller – det er noe veldig tilfredsstillende med det. Jeg lærte teknikken av en filletante som var superflink til å lage mat. Hun lærte meg hvordan jeg skulle bruke hendene til å lage perfekte boller – trille mot benken med en løs, men bestemt hånd. Jeg er ganske flink på det nå.

Hva er ditt beste matminne?

Asparges med hollandaisesaus. Jeg bestilte det som hovedrett på en fancy restaurant da jeg var ute og spiste med foreldrene mine. Tror jeg var 15–16 år. Jeg fikk det servert, og det var så godt! Jeg hadde aldri smakt noe så godt, det var rett og slett himmelen. De syntes vel det var litt festlig på restauranten, for jeg fikk lov til å avbestille hovedretten og få en runde til med asparges med hollandaise …

Har du en favorittkokk du ser til for inspirasjon selv?

Jeg har mange favorittkokker – felles for dem alle er at de lager mat man kan lage hjemme, og er ganske nedpå, om jeg kan si det.  Nigel Slater er en stor favoritt, det er også Yotam Ottolenghi. Rick Stein er fantastisk flink med fisk (han gjesteunderviste på kokkeskolen jeg gikk på), har skrevet mange bøker og er regelmessig å se på TV. Bøkene til Madhur Jaffrey går jeg til om jeg skal finne gode indiske oppskrifter. Nigella Lawson har et fantastisk språk i tillegg til å ha en praktisk tilnærming til mat. Jamie Oliver er morsom å følge – det er alltid artige og fargerike oppskrifter å finne hos ham.

Hva vil du si til andre matelskere som ønsker å bli flinkere på kjøkkenet?

Det er bare å kaste seg ut i det og lære av erfaring. Det er sjelden noe går så feil at det ikke går an å redde det. Og hvordan man retter litt feilslått matlaging, lærer man etter hvert som man gjør feil. Det er vel som med sykling, tenker jeg – det er litt vaklete til å begynne med, deretter finner man en viss rytme og trygghet. Så begynner man å trikse.

 

Ina-Janine har valgt fem favorittoppskrifter fra bloggen sin og deler dem med deg her:

SKIKKELIG SPRØSTEKTE POTETER

MINESTRONESUPPE

ENKEL LAKSEPAI

laksepai, mat på bordet, matpaabordet, matblogg

PASTA MED KYLLING OG SOLTØRKEDE TOMATER

KANELBOLLER MED KREMOSTGLASUR

kanelbolle med glasur, Mat på bordet, matblogg, oppskrift, matpaabordet.no

Du finner en verden av god mat på bloggen til Ina-Janine Johnsen:
www.matpaabordet.no/

Oppskriftsbilder: Ina-Janine Johnsen
Forfatterfoto: Marte Marie Forsberg