Ikke rent lite sjarmerende bok om tarmsystemet

Hvem skulle trodd at en bok om tarmen kunne være så fornøyelig? Dette er trolig den mest sjarmerende boken du noensinne vil lese om fordøyelsessystemet ditt. Sjarmen med tarmen har solgt i 70 000 eksemplarer i Norge, og utgis i 36 land.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Ny forskning kan avsløre at det er forbløffende sammenhenger mellom tarmen og resten av kroppen. Blant annet kan ubalanse i bakteriefloraen i tarmen føre til depresjon, oppblåsthet, smerter, overvekt, depresjon, allergier og Alzheimer.

Med andre ord, det er svært viktig å ta vare på tarmen om vi ønsker å ta vare på helsa vår. Og dette ønsker Giulia Enders å hjelpe oss med. Hun er lege og forsker ved Institutt for mikrobiologi i Frankfurt. Da hun var yngre, fikk hun en rekke merkelige sår som legene ikke kunne finne årsaken til. Hun tok saken i egne hender og oppdaget at hun faktisk hadde en tarmsykdom. Etter at hun la om kostholdet, ble hun frisk. Giulia innså med dette hva slags makt som lå i kunnskap, og bestemte seg for å studere medisin.


I denne boken forteller hun inngående om et av kroppens mest undervurderte organer. Boken omfatter:

  • alt om fordøyelsen vår
  • dovaner og hvordan maten virker i kroppen
  • ABC om bæsj, bakteriene våre og hva de betyr for helsen
  • mange gode råd om hvordan du blir venn med tarmen din
illustrasjon Sjarmen med tarmen Giulia Enders fordøyelsen

Illustrasjon fra boken. Her du innføring i beste sittestilling på toalettet.

Boken inneholder en rekke morsomme beskrivelser av kroppsfunksjoner. Eksempelvis har nok de færreste av oss tenkt på oppkast på denne måten før:

«Å kaste opp kan ikke sammenlignes med å snuble. Når man kaster opp, foregår det en nøye utarbeidet plan. Det er en stor prestasjon. Millioner av små reseptorer tester mageinnholdet, undersøker blodet og bearbeider inntrykk fra hjernen. Nervene samler inn hver eneste lille smule informasjon fra det kjempestore nettverket av fibre og sender den til hjernen. Deretter vurderer hjernen alle opplysningene den har fått, og så faller avgjørelsen, alt etter hvor alarmerende helhetsinntrykket er: Kaste opp eller ikke kaste opp. Beskjeden sendes fra hjernen til et utvalg muskler som straks setter i gang med arbeidet.»

Å lese denne boken gir oss et nytt syn på kroppen, alle funksjonene den har og oppgavene den utfører for oss. Dette er interessant, og sjarmerende, lesning.