I hvert øyeblikk er vi fortsatt i live – smertefullt og vakkert

Tom Malmquist har skrevet en roman om ditt verste mareritt, å miste den du elsker høyest. I hvert øyeblikk er vi fortsatt i live er smertefull, sår, vakker og skjellsettende lesning.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

I hvert øyeblikk er vi fortsatt i live er en roman som det gjør vondt å lese, men samtidig beriker den deg og trekker deg ubønnhørlig videre til aller siste side, og forbi. Allerede på side 11 vil det knyte seg i magen din. Omtrent i hvert avsnitt vil du måtte legge ned boken og blunke bort tårer som svir. Men du vil ønske å lese videre, tenke på boken mens du gjør hverdagssyslene dine, både glede og grue deg til å fortsette å lese – både grue og glede deg til å bli ferdig med å lese. Romanen er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2016, og den har blant annet vunnet Karin Boyes litterære pris.

Språket i romanen er nøkternt og usentimentalt, men likevel så sårt og grenseoverskridende vakkert. I hvert øyeblikk er vi fortsatt i live er en roman breddfull og sitrende av sorg, uten at den spiller på følelser eller dykker inn i de voldsomme reaksjonene enhver ville druknet i. Malmquist evner å beskrive vårt verste mareritt på en kløktig måte som både skaper avstand og en ekstrem nærhet til handlingen. Balansen er elegant utført. Dette er en kjærlighetshistorie med en fryktelig utgang, men når du leser, vil du føle deg beæret over å få ta del i den.

Karin ligger i en slags halvdøs, pusten blir svakere, iblant åpner hun øynene og klør seg innenfor masken, og hvis jeg slutter å vifte henne, blir hun engstelig og famler etter hånden min. Elskling, armene mine har dovnet, jeg orker faen ikke å vifte lenger, sier jeg. Jeg har ikke kraft til å hindre henne da hun drar opp masken. I ett åndedrag støter hun ut: Jeg elsker deg på alle mulige måter. En sykepleier skynder seg fram og sier: Hvordan går det? Karin gir tommelen opp. Du må ikke ta av deg masken, sier hun. Det vet hun, svarer jeg.
Utdrag fra romanen

Dette er en historie om det de fleste av oss frykter aller mest – å miste den vi elsker høyest, å få livet endret på grunn av en grusom sykdom. I 2012 blir den gravide kjæresten til forfatter Tom Malmquist akutt syk. Malmquist forlater sykehuset med en datter, men uten Karin, livspartneren sin. Romanens første del handler om dagene på sykehuset, deretter følger vi livet til Tom – fortid og nåtid nydelig flettet sammen – mens han forsøker å takle tapet av Karin og livet med datteren Livia .

«Forestill deg at du er stengt inne i et lydisolert rom. Kroppen din er full av smerte, alt du vil er å skrike, fortelle verden utenfor at du eksploderer av sorg. Men ingen hører deg. Slik oppleves det å lese Tom Malmquists selvbiografiske I hvert øyeblikk er vi fortsatt i live.» Brynjulf Jung Tjønn, VG

«Tom Malmquist har skrevet høstens beste roman.» Dagens Nyheter

«En makeløst gripende roman.» Expressen

Les denne romanen. Det er ikke stort mer å si.