Hvordan bli (en skandinavisk) feminist

10 tips om hvordan oppnå mer likestilling i livet.

Publisert: Skrevet av: Marta Breen, sakprosaforfatter og journalist

– Kan dere ikke bare kalle det humanisme i stedet? Eller likestilling?

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har fått slike spørsmål.

– Hva med ekvivalisme? foreslår noen.

– Kall det nøytralisme! forlanger andre.

Bruk et hvilket som helst ord, bare ikke feminisme, synes å være budskapet.

Hvordan bli (en skandinavisk feminist), av Marta Breen: En bok om feminisme.

Kanskje er det velmente råd fra folk som støtter kvinnebevegelsen i det meste, men som tror at vi ødelegger for oss selv ved å bruke det betente f-ordet. Men jeg nekter. I stedet forsøker jeg å forklare dem at det ikke er noe i veien med begrepene humanisme og likestilling, men at feminisme inneholder noe mer. Nemlig en anerkjennelse av at det finnes systematiske forskjeller i makt, penger og muligheter basert på kjønn. Slik har det vært opp gjennom historien – og slik er det dessverre fremdeles i dag.

Mange tror at feminisme handler om kjønnskamp, der den ene siden skal vinne – og den andre er dømt til å tape. Som om frihet var en slags kake vi skal dele. Mer til deg, betyr mindre til meg. Men dette er en tankefeil. Sannheten er at vi alle vinner på et mer likestilt samfunn. I boka Ulikhetens pris (2011) skriver de britiske samfunnsmedisinerne Kate Pickett og Richard Wilkinson om den tette sammenhengen mellom et lands økonomiske og sosiale likhetsgrad og det samme samfunnets velferdsnivå. Kort fortalt: Land med små inntektsforskjeller og høy grad av likestilling mellom kvinner og menn, scorer jevnt over bedre på både helse, trivsel, levealder og økonomi. Land som tviholder på tradisjonelle kjønnsroller, taper med andre ord på en rekke fronter.

De nordiske landene topper jevnlig listene over verdens mest likestilte folk. Senest var det Likestillingsbarometeret, utført av World Economic Forum (WEF) i 2019, der de fire topplasseringene – som vanlig – gikk til Island, Norge, Finland og Sverige. Begrunnelsen for slike kåringer fokuserer ofte på kvinners høye deltagelse i arbeidslivet, og våre mange gode velferdsordninger rundt svangerskap og foreldrepermisjon

Dette betyr ikke alle våre utfordringer på likestillingsfeltet er løst. Men fordi vi i flere tiår har vært heldige å ha myndighetene på vår side i mange viktige saker, lever kvinner i Skandinavia friere liv enn mange andre. Og jeg mener at vi derfor har et ansvar for å viderebringe våre erfaringer, og samtidig støtte alle som nå seiler i motvind.

Fordi det er dessverre mye som ikke går i riktig retning for tiden. De siste årene har vi sett at patriarkalske ledere har tatt over makten i en rekke land, som for eksempel i Ungarn, Polen, Tyrkia, USA og Brasil. Disse politiske kreftene truer både ytringsfriheten, homofiles rettigheter og kvinners råderett over egen kropp. Og det betyr blant annet at tilgangen til prevensjon blir dårligere og at muligheten til å ta abort kan bli vanskeligere for mange kvinner. Det virker som om det disse patriarkene egentlig drømmer om, er å skru tiden tilbake til den gangen «kvinner var kvinner og menn var menn». Det vil si en tid da kvinner var hjemmeværende og avhengige av sine ektefeller – og ingen hadde hørt om LHBT.

Dette er bakgrunnen for at jeg de siste par årene har turnert både i og utenfor Europa og holdt foredrag om kjønnsroller og likestilling. Og i den kommende boka Hvordan bli (en skandinavisk) feminist gir jeg leserne en rekke håndfaste råd om hvordan de selv kan bidra til å skape mer likestilling i egne liv. For eksempel:

10 tips om hvordan oppnå mer likestilling i livet

Kall deg feminist:

I mange land kan du bli utstøtt eller fengslet hvis du deltar i den feministiske kampen. Her i Norge risikerer vi kun å bli litt upopulære. Og det bør vi tåle.

Tjen dine egne penger – hvis du kan:

Økonomisk selvstendighet er en essensiell del av det å være et fritt menneske. Lær ungene at mammas jobb er like viktig som pappas. Og at pappas fang er like varmt som mammas.

Krev åpenhet rundt lønn:

På arbeidsplasser som opererer med individuelle lønnsforhandlinger, kommer kvinner ofte dårligere ut enn menn. Mange ganger er ikke arbeidstagerne engang klar over de interne forskjellene, fordi temaet blir unngått. Så snakk om lønn med dine kolleger og krev at alle skal ha innsyn i lønnsnivået.

Fokuser mindre på utseende:

Vi kvinner møter ofte hverandre (og småjenter) med kommentarer om utseende: «Så fin du er! Den kjolen kledde du! Har du gått ned i vekt?» På den måten bidrar vi til samfunnets sterke fokus på kropp og utseende. Når venninna di bytter profilbilde i sosiale medier kan du kanskje heller gi henne en kompliment om at hun er dyktig, lojal, energisk eller inspirerende?

Lytt til andre:

Dersom vi går omkring i verden og tror at man selv fullstendig fri for sexistiske eller rasistiske impulser, risikerer man å selv bli en del av problemet. Så hvis noen påpeker dine fordommer: gå ikke direkte i forsvarsposisjon. Lytt i stedet til det som blir sagt, undersøk dine egne holdninger litt nærmere og jobb med seg selv.

Behold navnet ditt:

Fremdeles tar sju av ti kvinner sin ektemanns etternavn, og norske barn får som oftest hans slektsnavn. Dette er en patriarkalsk tradisjon det er på tide å endre på. Så – med mindre han heter noe fantastisk som Rockefeller, Fuglesang eller Von Krusenstjerne – hvorfor ikke be ham om å ta ditt navn?

Løft fram andre kvinner:

Kvinner er ofte underrepresentert, både i historiebøker, på konferansescener og i styre og stell. Så hvis noen spør deg om tips til hvem de bør hyre som foredragsholder eller konferansier: foreslå en kvinne. Når du skal levere inn din neste valgseddel: Gi din kvinnelige favorittkandidat et ekstra kryss. Når du selv skal holde en tale eller et foredrag som du vil pynte med noen slagferdigheter: Sitér en kvinne.

Vær fargeblind:

Når barna fyller år er det vanligst å invitere til rene jente- eller guttefester. Dette er selvsagt et praktisk spørsmål, men det er likevel litt synd at kjønnsdelingen skjer på automatikk. Hva med å senke kravene til selskapet og gjøre bursdagen litt enklere? Ja, kanskje holde festen utendørs? Da kan vi oftere koste på oss å invitere både jentene og guttene. Og hva med å kjøpe en koselig rosa bamse neste gang du skal i bursdag til en liten gutt, eller en fotball til en liten jente?

Si i fra:

Det er først når noen våger å sparke i gang ballen, at ting begynner å rulle. Dette så vi tydelig i forbindelse med #metoo. Så hvis alle forfatterne på pensumlista di er menn: Si i fra! Hvis klesbutikken på det lokale kjøpesenteret seksualiserer småjenter – si i fra! Hvis alle statuene i byen du bor i forestiller menn – si i fra! Dersom det bare er menn i ledelsen på jobben – si i fra! Igjen og igjen og igjen.

Ha det gøy underveis:

Den kjente feministen Emma Goldman sa en gang: «Får jeg ikke danse, vil jeg ikke være en del av revolusjonen.» Selv om den feministiske kampen omfatter mange triste og alvorlige temaer, er det lov å ha det gøy underveis. Det er lov å glede seg over å være en del av nye den feministiske bølgen og å nyte dette fellesskapet. Humor kan ofte være den beste måten å få med seg andre mennesker. Men husk: når menn sier noe som ikke er morsomt, er du faktisk ikke forpliktet til å le.