Hviskeren – mesterlig krim fra Karin Fossum

Karin Fossum er en høyt elsket forfatter, og litteraturen hennes hylles av lesere og anmeldere. Hviskeren er intet unntak.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Karin Fossum er en sjeldent stødig krimforfatter, som holder seg på et høyt nivå kvalitetsmessig bok etter bok. Og det samme gjør hun med Hviskeren. Her er snikende, gåsehudfremkallende ubehag kombinert med mesterlig psykologisk innsikt. Dette er krim også for dem som ikke er spesielt glad i kriminalromaner.

I romanen Hviskeren møter du Ragna Riegel. En sped, fargeløs og forsagt kvinne som bor for seg selv, jobber på Europris og lever et ensomt og enkelt liv i huset hun arvet etter foreldrene sine. Ragna er en nær sagt usynlig person, og hun har heller ingen stemme. Hun hvisker når hun snakker.

hviskeren, ferietips, lese i sommer, pocket, krimbok, krimtips, Karin Fossum

En dag får Ragna et brev i posten. Et brev med en klokkeklar trussel. Etter hvert går det opp for henne at hun blir nødt til å forsvare seg med alle mulige midler, mot en ukjent fiende.

Sejer lot det være stille en stund. Han tenkte lenge over hva det å hviske vanligvis var et uttrykk for, altså hvis man ikke var Ragna Riegel, og en lege hadde sneiet borti stemmebåndene med en skalpell. Mange hadde hvisket når de var redde. Eller hvis de hadde en hemmelighet og ville sladre på noen, eller når de ikke ville forstyrre noen, for eksempel et sovende barn, eller hvis det var en fiende i nærheten, og de var redde for å bli oppdaget. Ragna hvisket alltid. Han var begynt å like det, kjente han, den store stillheten i henne, det forsiktige. Hviskingen gjorde henne langsom og veloverveid, hun måtte gjøre seg forstått. Hun veide ordene, hun planla dem, formet dem med munnen og tungen, brukte ansiktets muskler. Selvmedlidenhet kunne han ikke se, det fantes ingen anklager, hun ville aldri kunne skrike til ham over bordet. Ville hun lage bråk måtte hun velte møbler. Den ulykksalige operasjonen hadde gitt henne en egen verdighet.

Politietterforsker Konrad Sejer avhører Ragna etter at det verste har hendt. Det blir hans jobb å høre Ragnas beretning og vurdere om hun er ærlig eller ei. Forteller hun sannheten, eller fører hun dem alle bak lyset?

Utvalgte anmeldersitater om Hviskeren:

terninger_6«Hun har skrevet en rystende god historie om et menneske som kunne vært naboen vår (og vel så det), tatt utgangspunkt i norsk dagligliv av i dag. Så har hun tøyd strikken, gjort forholdene mer ekstreme. Og samtidig har hun beholdt et grunnelement i klassisk krim, katt og mus-leken mellom forfatter og leser. For Hviskeren er ikke ren sosialrealistisk tristesse. Den har sine doser humor, og intrigen er såpass mystisk og har såpass til twist at vi etter at vi tror vi har skjønt alt, plutselig ikke aner hva vi skal tro.» Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

terninger_6«Hviskeren er en roman som kan måle seg med hva som helst, både i og utenfor kriminallitteraturen.» Fredrik Wandrup, Dagbladet

terninger_6«Hviskeren er bedre enn Rivertonvinneren Helvetesilden og inneholder alt det som gjør Fossum til en av Norges fremste krimforfattere: Dyp psykologisk innsikt og grundige personportretter. Et levende og treffende språk. Krypende, nifs uhygge og troverdig galskap midt i en vanlig hverdag. (…) Det unevnelige ligger og dirrer i teksten, og skaper nerve og spenning, mens historien bygger seg opp mot den sjokkerende avsløringen.» Elin Brend Bjørhei, VG