Hva skjedde med USA?

En hel verden så med skrekk på angrepet og beleiringen av den amerikanske kongressbygningen 6. januar. Hva er det som foregår i dette landet? Har man gått helt fra vettet? Hvordan kunne noe slikt skje?

Publisert: Skrevet av: Espen Hammer, forfatter

I den kritikerroste USA – En supermakt i krise, som kom ut samtidig med hendelsene i Washington, gir filosofiprofessor Espen Hammer en hel rekke viktige svar og perspektiver. Hammer har bodd i USA i over tjue år og vært levende opptatt av de sosiale, kulturelle og politiske prosessene som utfolder seg. Dette er en av de mest aktuelle bøkene du kan lese i dag!

Landet jeg ble boende i

For meg begynte erfaringen av USA som en fascinasjon og kanskje til og med en slags forelskelse. Jeg hadde vokst opp i et Norge der amerikanerne enten ble forhatt eller dyrket helt ukritisk. Da jeg kom til Georgia som nittenårig utvekslingsstudent opplevde jeg at veldig lite av det jeg hadde trodd om dette landet var sant. Jeg opplevde en fantastisk gjestfrihet, generøsitet og livsglede. Livet i sørstatene kan være enkelt, sjarmerende, og til og med fullt av en mystisk poesi! Samtidig så jeg en fattigdom og en rasisme som jeg ikke trodde var mulig.

Senere bodde jeg mange år i New York – og siden 2005 i Philadelphia. I disse storbyene finner man USA på sitt mest urbane og kosmopolitiske. Man treffer folk fra alle slags etniske grupper. Gatelivet er intenst, og det er et unikt kulturliv hva enten det gjelder musikk, kunst eller andre former for ytringer. Samtidig har jeg igjen sett de enorme forskjellene mellom folk. Det New York jeg bodde i på nittitallet hadde ghettoer. Det samme har Philadelphia den dag i dag. I 2020 ble mer enn 500 personer skutt og drept i denne byen.

Vil komme tilbake igjen

Trump-perioden har skapt enormt mye kaos og skjerpet mange motsetninger. Den manglende respekten for demokratiet og rettssystemet har vært påfallende. Jeg har ofte følt at dette ikke kan gå bra, at USA kanskje er på vei mot noe helt fryktelig. Lysten til å skrive om dette skadeskutte landet sprang ut av en slags fortvilelse. Jeg trengte å forklare hvordan jeg tenker og føler det. Samtidig er jeg også full av håp. “The arc of the moral universe is long, but it bends toward justice,” sa Martin Luther King. Ser man bakover i tid, finner man ofte at USA har gjort sine viktigste fremskritt i kjølvannet av kriser. Joe Biden har blitt sverget inn som president med en omfattende agenda for forandring. På en eller annen måte vil dette landet komme tilbake igjen!