Hurra for 8. mars

Kvinner – på kvinnedagen fortjener dere skryt, takk, respekt og ikke minst … gode bøker!

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Gratulerer med dagen, alle verdens kvinner! 8. mars er en herlig og ytterst viktig dag. Vi feirer den med å velge ut noen bøker som kan passe. Listen kunne fortsatt i det uendelige, men dette er i hvert fall en start.

 

Hva vet du om damer? 400 spørsmål for en feministisk quizkveld av Marta Breen

En quizbok full av spørsmål om politikk, kultur, historie, sport og alskens stas – og fellesnevneren: de handler alle om kvinner. Spørsmålene serveres med svaralternativer, og passer derfor for alle kunnskapsnivåer. Boken er i tillegg illustrert med artige tegninger av Jenny Jordahl, noe som gjør den til en perle i bokhylla.

 

Kjære Ijeawele, eller Et feministisk manifest på femten forslag av Chimamanda Ngozi Adichie

Chimamanda Ngozi Adichie er en av vår tids modigste og viktigste stemmer. Hun er en prisvinnende forfatter, som residerer både i USA og Nigeria. I dette verket definerer hun femten forslag til en feministisk oppdragelse av et barn. I sentrum står likeverd, respekt og selvstendighet på tvers av geografiske og kulturelle skillelinjer.

«Femte forslag: Lær henne å elske bøker. (…) Bøker vil hjelpe henne med å forstå og stille spørsmål ved verden, med å uttrykke seg selv, og å hjelpe henne med å bli det hun vil bli.» Sitat fra boken

 

Love warrior: En kvinnes vei til kjærlighet og sannhet av Glennon Doyle Melton

Glennon Doyle Melton er på rett vei i livet. Barna er lykkelige, mannen er hengiven og karrieren går godt. Men så havarerer ekteskapet. Dette er en sterk, humoristisk og inspirerende beretning om utroskap, svik, vennskap og forsoning. Om til slutt å makte å finne fred med seg selv.

«Glennon Doyle Melton viser en sjelden innsikt i sannhet, styrke og følelsesmessig kraft. Hennes historie er ikke bare inspirerende, den er episk. Melton har sannelig blitt en kjærlighetskriger. Denne boken vil forandre liv, og jeg er utrolig takknemlig for at den finnes.» Elizabeth Gilbert, forfatter av Eat Pray Love

 

I love Dick av Chris Kraus

Intet annet enn et feministisk geriljaskrift – en kultbok. Boken handler om Chris Kraus og hennes fanatiske, ubesvarte forelskelse i en kulturkritiker ved navn Dick. Hun skriver til ham, ringer ham, trekker mannen sin inn i jakten på ham, og blir stadig avvist. Dette er en selvbevisst metaroman, et kjønnsfilosofisk manifest, bekjennelseslitteratur og konseptuell kunst.

«I love Dick bør på leselista di i vår!» Camilla Norli, VG

 

Svikne dagar av Elena Ferrante

Olga forlates av ektemannen. Hun pines av selvforakt og sjalusi, og mister gradvis taket på livet sitt. Dette er en glitrende, intens og rasende leseropplevelse fra en av vår tids største romanforfattere.

«Om mulig er denne enda bedre enn Napoli-kvartetten. Boken skildrer svik og raseri, det å være kvinne og det å falle. Mesterlig!» Hanna, ARK Kolsås

 

All gjeldende fornuft av Wencke Mühleisen

Forfatteren etterspør kampen om den aldrende kvinnen i kulturen. «Det er etter hvert mange kvinner som har mektige posisjoner i kulturen og samfunnslivet osv., men de er ikke i kulturen som en begjærlig figur å identifisere seg med. Eller?» spør hun.

All gjeldende fornuft er en bevegende og tankevekkende brevroman, der en aldrende kvinne skriver brev til en venninne. Hun drives hele veien av å tenke klart, lytte til inderligheten og alvoret og ta gode beslutninger. Selv om det kan stå i kontrast til all gjeldende fornuft.