Hummus og granateple

Få oppskrift på auberginesalat med spisskummenyoghurt fra kokeboka Hummus og granateple.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Kokeboka Hummus og granateple er en inspirerende introduksjon til moderne og tradisjonell mat fra Tyrkia og Midtøsten. Bak kokeboken står Vidar Bergum. Han er bosatt i Istanbul og ble kåret til beste nisjeblogger i 2016, for sin matblogg Et kjøkken i Istanbul.

Kjøp kokeboken Hummus og granateple her

De aller fleste rettene i boken er basert på tradisjonelle oppskrifter, og gir i tillegg et innblikk i hvordan rettene ble til.

Lyst til å prøve en av oppskriftene fra boka? Hva med denne!

AUBERGINE MED SPISSKUMMENYOGHURT

Mange vet ikke helt hvordan de skal tilberede og bruke aubergine. Når en først har knekt koden, åpner mulighetene seg. Aubergine er nemlig et fantastisk utgangspunkt for andre smaker.

Det myke og fyldige fruktkjøttet står seg godt til nesten uansett hva du måtte tilsette. Det viktigste er å varmebehandle den lenge nok, så fruktkjøttet blir helt mykt.

Denne salaten, om jeg kan kalle den det, er enkel å lage og ser  fantastisk ut, hver gang. Dette er en moderne tolkning, men aubergine tilberedt på denne måten har lange tradisjoner.

Toppingen kan endres etter hva du har for hånden, men en eller annen form for yoghurt, noen urter og noe krønsjy gir en frisk og spennende rett som passer utmerket til å sette midt på bordet. Den passer godt som siderett til kjøtt eller som hovedrett med for eksempel bulgur til. Gir et stort fat, nok til 3–6 personer.

INGREDIENSER
3 aubergine (ca. 750 g), skrelt i sebrastriper og skåret i 3–4 cm tykke skiver på tvers
¾ dl olivenolje
200 g yoghurt (gjerne gresk eller tyrkisk type)
1 ts malt spisskummen
½ hvitløksfedd, most med litt salt i en morter eller med flatsiden av en kniv
en liten håndfull (25 g) ristede mandelskiver eller ristede hele mandler, grovhakket
½ granateple, kjernene
en raus håndfull (15 g) friske urteblader (bladpersille, koriander eller mynte)
salt og pepper

SÅNN GJØR DU DET
1. Forvarm stekeovnen til 230 grader.
2. Smør et stekebrett med litt olje eller kle med bakepapir. Fordel aubergineskiver på stekebrettet og dynk med olivenolje på begge sider. Ha litt salt og pepper på begge sider.
3. Stek midt i ovnen til aubergineskivene er gylne på oversiden og myke i midten, 30–40 minutter. Snu skivene etter 20–25 minutter om de er blitt godt gylne på undersiden uten å bli ferdigstekt, men
ikke åpne ovnsdøren før det – da slipper du ut dampen som har dannet seg, og som gjør at auberginene holder seg saftige. Sett til avkjøling.
4. Bland sammen yoghurt, spisskummen og most hvitløk. Smak til med salt og sett til side.
5. Anrett de romtempererte auberginene på et serveringsfat. Topp med yoghurtblandingen, mandler, friske urter og granateplekjerner.

aubergine med spisskummenyoghurt