Horst for liten og Horst for stor

Jørn Lier Horst serverer krimunderholdning til lesere i alle aldre, og denne uka er han årets utvalgte festivalforfatter på Krimfestivalen i hovedstaden.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

– Det kunne være vanskelig som etterforsker å møte mennesker som hadde opplevd tragedier jeg laget underholdning av, sier Jørn Lier Horst. Nå serverer han krimunderholdning til lesere i alle aldre, og denne uka er han årets utvalgte festivalforfatter på Krimfestivalen i Oslo 9.–11. mars.

Han har solgt over en million bøker om politimannen William Wisting bare i Norge, og bøkene er oversatt til 24 språk. Men Jørn Lier Horst stopper ikke der. Den oppvoksende generasjon skal ha litt krim, de også, og forfatteren har tre serier gående. Er du glad i krim, skal det godt gjøres å komme utenom ham, enten du er barn, ungdom eller voksen.

Bøker av Jørn Lier Horst

Begynte tidlig

– Det er alltid fint med variasjon i arbeidet, smiler Jørn Lier Horst. – Jeg har stor glede av å skrive for unge lesere også. Å være med på å forme og skape en ny generasjon lesere er noe jeg setter stor pris på.

Hvor ung var du da du skrev du din første fortelling selv?

– Hmmm. Det klarer jeg nok ikke å tidfeste helt, men det var nok ikke så lenge etter at jeg lærte å skrive. Da jeg var liten, satt jeg alltid og hørte på Lørdagsbarnetimen på radio, og da hørespillet var ferdig, skrev jeg fortsettelsen.

 

Skrivestue ved politiskolen

Erfaringen han har ervervet gjennom nesten tjue års politiarbeid, har gitt den skrivende etterforskeren solid og relevant kunnskap om det han formidler.

I noen år kombinerte han også politiliv og forfatterliv, før han i 2013 tok skrittet helt ut og forlot politiet for å skrive på heltid.

Men kontoret, skrivestuen hans, ligger i Stavern like ved politiskolen der i byen.

– Jeg bruker samme kantine, smiler Horst. – Og jeg drikker fremdeles kaffe med de gamle kollegene mine.

Har det aldri vært problematisk å blande forfatterrollen med politirollen?

– Jeg var aldri bekymret for å blande rollene. Det som kunne være vanskelig, var at jeg i rollen som etterforsker møtte mennesker som hadde opplevd tragedier jeg laget underholdning av. Det var ikke så lett.

 

Ny Wisting til høsten

Nå er det altså Detektivbyrå nr. 2 for de aller yngste, CLUE-serien for litt eldre barn og bøkene om etterforsker William Wisting ved Larvik politikammer for de voksne. Så langt har det kommet 13 bøker i førstnevnte serie, 11 i den andre og 11 i den tredje. Og den voksne fanskaren kan glede seg til en ny Wisting til høsten.

Les mer om Detektivbyrå nr. 2-serien

Les mer om CLUE-serien

– Ja, jeg jobber med en ny bok om ham nå og regner med å ha den klar i høst. Denne foregår i motsetning til den forrige i nåtid, sier Jørn Lier Horst.

I forrige bok, Når det mørkner, som kom i 2016, møtte vi den unge William Wisting i hans første sak, saken som formet ham som politimann. Nå er det altså den voksne Wisting (født 1958 og straks 60) som skal i aksjon.

– Jeg ville ta et skritt tilbake før jeg går fremover igjen, sier Horst. – Temaet denne gang er det å leve på en løgn. Wisting skal etterforske en såkalt «cold case», altså en sak der etterforskningen offisielt er avsluttet.

 

Er det noen av de gamle kollegene som får lese bøkene og komme med synspunkter før de kommer ut?

– Nei.

Hvem leser bøkene før du gir dem fra deg?

– Kona mi. Ingen andre.

 

Pocketutgave med bonusstoff

Pocketutgaven av Når det mørkner inneholder et ferskt forord og Nøkkelvitnet, som er den første kriminalromanen Horst skrev. Kronologisk sett foregår denne historien etter Når det mørkner.

Kjøp pocketutgaven her

 

(BOK365 i samarbeid med ARK)